Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ηλεία: Στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι των φονικών πυρκαγιών

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τρία χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας παραπέμπει με βούλευμα 6 άτομα ως υπάιτια της καταστροφής, που συγκλόνισε τη χώρα..

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας με το υπ. Αριθμ. 4/2011 πολυσέλιδο Βούλευμά του που εκδόθηκε στις 14.1.2011, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας Παναγιώτη Μεϊδάνη, παραπέμπει στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας πέντε άτομα της Πολιτείας και μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία ξέχασε τη κατσαρόλα στην αναμμένη κουζίνα με αποτέλεσμα την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα το βούλευμα, όπως αναφέρει το dete.gr παραπέμπει ως υπαίτιους:

1) τη Σοφία Α. Νικολοπούλου, συνταξιούχο του ΟΓΑ
2) τον πρώην νομάρχη και νυν αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα
3) τον ευρισκόμενο σε αργία δήμαρχο της Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο
4) τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο, προϊστάμενο του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων
5) τον Παναγιώτη Τσούρα, εποχικό πυροφύλακα και
6) τον Φώτιο Παππά, πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος .

Ειδικότερα, οι Χαράλαμπος Καφύρας και Πανταζής Χρονόπουλος- μαζί με τη Νικολοπούλου και τον Παναγιώτη Τσούρα κατηγορούνται για τον εμπρησμό από αμέλεια δασικών εκτάσεων στη περιοχή και για τις ζημιές που υπέστησαν από τις φωτιές κατοικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις κτλ, καθώς επίσης και για το θάνατο 36 ανθρώπων.

Ο Νικόλαος Μαυρόπουλος κατηγορείται ότι φέρει ευθύνες για τον θάνατο των τριών δασοπυροσβεστών στις παρυφές της Αρτέμιδας ενώ ο Φώτιος Παππάς παραπέμπεται να δικαστεί ως υπαίτιος γιατί δεν ενήργησε γρήγορα προτού επεκταθεί η φωτιά ούτε κατάφερε να οργανώσει αποτελεσματικά τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Επιπλέον, δεν μερίμνησε για την εξασφάλιση των απαραίτητων επίγειων και εναέριων δυνάμεων ενώ κατηγορείται και για τον θάνατο από αμέλεια δύο ατόμων. Επιπλέον, παραπέμπεται για την ολοσχερή καταστροφή του Κρόνιου λόφου στην Αρχαία Ολυμπία.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, ο νομάρχης και ο δήμαρχος της Ηλείας αλλά και τα όργανα της Πυροσβεστικής αγνόησαν κατεπείγον έγγραφο την παραμονή της πυρκαγιάς που εστάλη από τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας και το οποίο εφιστούσε τη προσοχή για εκδήλωση πυρκαγιών στη περιοχή και ζητούσε να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Παράλληλα δεν συγκάλεσαν ως όφειλαν το Συντονιστικό Νομαρχιακό όργανο όπως είχαν υποχρέωση από το σχέδιο Ξενοκράτης και χρησιμοποίησαν παράνομα τρεις εποχικούς πυροσβέστες ενώ θα έπρεπε να χριστεί ως επικεφαλής και ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης.

Για τον Φώτιο Παππά, τον  Παναγιώτη Τσούρα, τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο και τη Σοφία Νικολοπούλου τα περιοριστικά μέτρα θα εξακολουθήσουν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως όλοι οι κατηγορούμενοι στα απολογητικά τους υπομνήματα αναφέρουν κατηγορηματικά ότι ουδεμία ευθύνη φέρουν για την καταστροφή και των θάνατο των δεκάδων συνανθρώπων μας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε