Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

ΗΠΑ καλούν ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος ώστε να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η Χίλαρι Κλίντον – κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση στη μακροχρόνια διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ώστε να εκπληρωθούν οι ευρωτατλαντικές προσδοκίες της χώρας.

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πί Τζέι Κρόουλι, ο οποίος σημείωσε ότι συζητήθηκε επίσης ένα ευρύ φάσμα διμερών και περιφερειακών ζητημάτων.

Στη διάρκεια της συνάντησης η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στους τομείς του σεβασμού των αρχών του δικαίου, και της απρόσκοπτης λειτουργίας των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Η κ. Κλίντον αναγνώρισε πάντως, τη συμμετοχή και τη γενικότερη την προσφορά της ΠΓΔΜ στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Γκρούεφσκι μετά τις συναντήσεις – με Κλίντον και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν – , δήλωσε σε δημοσιογράφους από την ΠΓΔΜ, ότι η θέση των ΗΠΑ είναι πως το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να το επιλύσουν η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ και να μην περιμένουν από άλλους να τους επιλύσουν το πρόβλημα, καθώς και ότι οι δύο πλευρές πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, στις συναντήσεις εξετάσθηκε και η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, ενώ οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη συνεισφορά της ΠΓΔΜ στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και προηγουμένως στο Ιράκ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε