Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ισλανδία: Τρέμουν την έκρηξη του διπλανού ηφαιστείου

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το NewsIt αποκαλύπτει τους φόβους των επιστημόνων για την ηφαιστειακή δραστηριότητα δια στόματος του έλληνα γεωλόγου Παναγιώτη Βελεγρίνου, που ζει και εργάζεται στην Ισλανδία.

Το ηφαίστειο της Ισλανδίας που εξερράγη και έχει προκαλέσει χάος σε ολόκληρη την Ευρώπη με κλείσιμο των αεροδρομίων, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ζημία και τεράστια ταλαιπωρία σε χιλιάδες ταξιδιώτες, φαίνεται πως αφήνει ουσιαστικά ανεπηρέαστη την Ισλανδία. 

To NewsIt επικοινώνησε με έναν έλληνα γεωλόγο ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ισλανδία. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Βελεγρίνο, ο οποίος δήλωσε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα του συγκεκριμένου ηφαιστείου δεν ανησυχεί καθόλου τους επιστήμονες. Ωστόσο, όπως δήλωσε αποκλειστικά στο NewsIt, το συγκεκριμένο ηφαίστειο επηρεάζει το μεγάλο ηφαίστειο της Ισλανδίας, την Κάτλα και το οποίο τους ανησυχεί ιδιαίτερα. 

Όπως εξήγησε ο κ. Βελεγρίνος την τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε η Κάτλα ήταν το 1918 και ήταν τέτοια η ισχύς του που επηρέασει το κλίμα ολόκληρου του πλανήτη, μειώνοντας τη θερμοκρασία της Γης κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου.

Η τωρινή ηφαιστειακή έκρηξη έχει δημιουργήσει μία τεράστια ρωγμή που φθάνει μέχρι το μεγάλο ηφαίστειο της Κάτλα και αυτό ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να δώσει έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού η Κάτλα βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο παγετώνα από αυτόν που βρίσκεται αυτό το ηφαίστειο που έχει ενεργοποιηθεί τώρα.

Ο κ. Βελεγρίνος σχολιάζοντας το χάος που έχει δημιουργηθεί το χαρακτήρισε υπερβολικό να έχουν κλείσει όλα τα αεροδρόμια. Μάλιστα, όπως δήλωσε τα αεροδρόμια στην Ισλανδία γίνονται κανονικά τα δρομολόγια εκφράζοντας φόβους μόνο για τις οικονομικές διαστάσεις ενός τέτοιου φαινομένου.

Να θυμήσουμε ότι η Ισλανδία είναι μία χώρα που χρεωκόπησε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και ο κ. Βελεγρίνος δήλωσε ότι αυτό απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους κατοίκους της χώρας και όχι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου. Ανέφερε μάλιστα, ότι οι αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές γύρω από το ηφαίστειο θα καταστραφούν οικονομικά, καθώς η τέφρα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χημικές ενώσεις με τέτοια πυκνότητα που είναι δηλητηριώδης. Αντίθετα, διευκρίνισε ότι τέτοια προβλήματα δεν θα έχουν οι άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Βλάβη στους κινητήρες Νατοϊκών F-16 την ώρα που οι ιδιωτικές εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να “πετάξουν”!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε