Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ισόβια για Κορκονέα! – 10 χρόνια κάθειρξη για Σαραλιώτη – Πρόκληση από αστυνομικό εναντίον της γιαγιάς του Αλέξη!

Ο Επ. Κορκονέας μπαίνει στην κλούβα της αστυνομίας για να οδηγηθεί στην φυλακη ΦΩΤΟ NEWSIT

– Απόφαση – καταπέλτης του δικαστηρίου – “Πήγε να σκοτώσει”, είπε ο εισαγγελέας.

Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και δεκαπέντε μηνών για δύο πλημμελήμματα καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας ο Επαμεινώνδας Κορκονέας. Σε ποινή δεκαετούς κάθειρξης καταδικάστηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης. Μάλιστα άσκησε έφεση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής η οποία όμως απορρίφθηκε.

Το δικαστήριο είχε μετατρέψει νωρίτερα την κατηγορία εις βάρος του Επαμ. Κορκονέα από ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, κατά πλειοψηφία 4 – 3.

Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, γεγονός που σήμαινε ότι η επιβολή της ποινής ήταν μονόδρομος για το δικαστήριο. Η απόφαση ελήφθη με ομοφωνία.

Για το δεύτερο ειδικό φρουρό, το Βασίλη Σαραλιώτη το δικαστήριο, επίσης κατά πλειοψηφία, μετέτρεψε την ποινή από ένοχος για απλή συνέργεια στο αδίκημα του Επαμεινώνδα Κορκονέα, δηλαδή από ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενον δόλο σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο.

Η υπεράσπιση του Βασίλη Σαραλιώτη, ζήτησε από το δικαστήριο να του αναγνωριστούν δύο ελαφρυντικά, του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Ωστόσο ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης εισηγήθηκε  να μην αναγνωριστεί κανένα από τα δύο ελαφρυντικά, άποψη την οποία υιοθέτησε τελικά το δικαστήριο.

Το αίτημα της υπεράσπισης πυροδότησε την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την ώρα που εξεταζόταν ως μάρτυρας για την αναστολή η μητέρα του Σαραλιώτη, Μεταξία Γεράκη, να σηκωθεί η γιαγιά του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δείχνοντας τη φωτογραφία του Αλέξανδρου και φωνάζοντας: «Ορίστε, ορίστε, για το παιδί αυτό, δείτε ποιον δολοφονήσατε».

«Δεν σήκωσε το χέρι, δεν έκανε τίποτα ο γιος μου», απάντησε η μητέρα του Β. Σαραλιώτη, για να απαντήσει η γιαγιά του Αλέξη: «Βοήθησε, βοήθησε».

Τη στιγμή εκείνη αστυνομικός ακούστηκε να φωνάζει προς τους συναδέλφους του της φρουράς, «βγάλτε την έξω», εννοώντας την γιαγιά του 15χρονου, εντολή που προκάλεσε την έκρηξη του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον αστυνομικό, είπε: «Εσείς θα πάρετε το δίκιο; με το όπλο στο χέρι θα πάρετε το δίκιο;»

Για το επεισόδιο με τον αστυνομικό, ζήτησε να ενημερωθεί η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αμφισσας, Βασιλική Βλάχου.

«Το δικό μας το παιδί, είναι στον ουρανό», συμπλήρωσε η γιαγιά του Αλέξη, απευθυνόμενη στη μητέρα του κατηγορουμένου Σαραλιώτη, η οποία έκλαιγε.

Η γιαγιά του Αλέξανδρου γρηγορόπουλου αποχωρεί συντετριμμενη από το δικαστήριο ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τελικά, ο Σαραλιώτης καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών. Δύο ένορκοι και ένας δικαστής είχαν την άποψη ότι έπρεπε να του επιβληθεί ποινή δώδεκα ετών.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει για τον Επ. Κορκονέα ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και επιπλέον έξι χρόνια για δύο πλημμελήμματα που αντιμετωπίζει. Για το Βασ. Σαραλιώτη πρότεινε ποινή κάθειρξης δεκατριών χρονών.

Την ημέρα της δικαίωσής του Αλέξη τον ξέχασαν

Oύτε στο μνήμα του, ούτε στο σημείο της δολοφονίας του δεν βρέθηκε κάποιος να αφήσει έστω ένα λουλούδι.

ΩΡΑ 13.00 Το μνήμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σήμερα ΦΩΤΟ NEWSIT

ΩΡΑ 14.00 Ουτε ενα λουλούδι και στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη ΦΩΤΟ NEWSIT

Δήλωση της Τζίνας Τσαλικιάν, μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για την απόφαση

Η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που άφησε την τελευταία του πνοή στις 6 Δεκεμβρίου 2008, χτυπημένος από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, έκανα την ακόλουθη δήλωση:

“Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την αναίτια δολοφονία του Αλέξανδρου αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Για μας, την οικογένειά του, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της μνήμης του αθώου παιδιού μας, με πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήματος και την υπεράσπιση του Ε. Κορκονέα.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι δολοφόνοι, μετά την αποτρόπαια πράξη τους, επιδόθηκαν σε συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και αδίστακτου διασυρμού του νεκρού παιδιού μας. Στην ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε όλη αυτή η νοσηρή, μοχθηρή και ασύδοτη τακτική.

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο κίνδυνος επανάληψης τέτοιων φαινομένων βάρβαρης δολοφονίας ανυπεράσπιστων παιδιών και πολιτών και βάναυσης προσβολής της μνήμης τους. Γιατί, ακρογωνιαίος λίθος του ελληνικού πολιτισμού ήταν και παραμένει ο σεβασμός στους νεκρούς. Συνεπώς, είναι αδιανόητο μετά από ένα έγκλημα οι θύτες και αυτοί που τους εκπροσωπούν να προσβάλλουν χωρίς οποιαδήποτε κύρωση τη μνήμη αθώων θυμάτων.

Αισθανόμαστε ότι έχουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους δικηγόρους μας καθώς και τους ανώνυμους και επώνυμους πολίτες, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον Αλέξανδρό μας. Οφείλουμε επίσης στην ελληνική κοινωνία να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν στην πρωτοφανή και άνανδρη συκοφαντική εκστρατεία σπίλωσης της μνήμης του Αλέξανδρου, καθώς και επίορκοι Αξιωματικοί της Αστυνομίας και ψευδομάρτυρες που επιστρατεύτηκαν στην επιχείρηση συσκότισης και συγκάλυψης της υπόθεσης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Εισαγγελέας: Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για τον Κορκονέα
“Αδειάζει” τον Κορκονέα ο συγκατηγορούμενός του – “Δεν έχω ευθύνη”, είπε στο δικαστήριο
Απολογία με λυγμούς από τον Κορκονέα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε