Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Η συγκλονιστική ιστορία του Ιάκωβου: Έχασε τη δουλειά του και μαζεύει κουτάκια αλουμινίου για να ζήσει

Η συγκλονιστική ιστορία του Ιάκωβου: Έχασε τη δουλειά του και μαζεύει κουτάκια αλουμινίου για να ζήσει

Ο Ιάκωβος ζούσε μια φυσιολογική ζωή, εργαζόμενος ως συμβασιούχος στα ΕΛΤΑ και αργότερα ως σχολικός φύλακας, μέχρι το τέλος του 2011. Κατά τη διάρκεια, όμως, της κρίσης, η οικονομική του κατάσταση άλλαξε δραματικά.

Αρχικά, έχασε τη δουλειά του και αργότερα, στα μέσα του 2012, έχασε και τον τελευταίο του συγγενή, τη μητέρα του. Οι γονείς του όμως, αλλά και ο αγαπημένος του θείος, που και αυτός έχει φύγει από τη ζωή, του άφησαν κληρονομιά δύο διαμερίσματα και ένα εξοχικό σπίτι.

Από τα διαμερίσματα ο άνεργος πια Ιάκωβος, εισπράττει κάθε μήνα ενοίκιο 500 ευρώ που είναι και το μοναδικό του εισόδημα.

Σύμφωνα όμως με τα νέα φορολογικά κριτήρια, εξαιτίας των ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του, φορολογείται κάθε χρόνο για 13.000 ευρώ, ενώ το συνολικό εισόδημά του δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο Ιάκωβος να έχει συσσωρεύσει στην εφορία, χρέος 6.700 ευρώ, μέσα σε μόνο έναν χρόνο.

Πρόσφατα η εφορία του έστειλε σημείωμα προειδοποιώντας τον ότι θα προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας του. Έτσι ο Ιάκωβος, για να ξεχρεώσει, αναγκάζεται να πουλήσει σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή το εξοχικό του σπίτι όπου είχε περάσει μαζί με τους γονείς του όλα τα καλοκαίρια της ζωής του.

Για να συμπληρώσει το εισόδημά του και να μπορεί να πληρώνει του λογαριασμούς του σπιτιού του, μαζεύει κουτάκια αλουμινίου.

Αδυνατώντας να αγοράσει τα προς το ζην, κάθε Παρασκευή περιμένει υπομονετικά τη σειρά του στο συσσίτιο της εκκλησίας, ενώ πολλές φορές οι γείτονες του χτυπούν την πόρτα για να του αφήσουν φαγητό.

Μην έχοντας για να ξοδέψει, βρίσκεται «φυλακισμένος» μέσα στο ίδιο του το σπίτι, περνώντας τις περισσότερες ώρες της ημέρας στην κουζίνα του, συντροφιά με την τηλεόραση.

Συστηματικά αποφεύγει να ανάψει το φως, για να αποφεύγει τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ περνώντας βράδυ έξω από το σπίτι του, έχεις την εντύπωση ότι δεν ζει κανείς μέσα σε αυτό.

«Όταν ζούσε η μητέρα μου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά» συνηθίζει να λέει. «Είχαμε τη σύνταξή της, μπορούσαμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς, έβρισκα ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγητό».

«Είναι πολύ άσχημο πράγμα να μην έχεις κανέναν στον κόσμο. Αν κάποιος πριν από τρία χρόνια μου έλεγε πως θα μαζεύω κουτάκια αλουμινίου για να ζήσω, δε θα μπορούσα να τον πιστέψω, θα τον περνούσα για τρελό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε