Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ιστορίες ελλήνων πίσω από την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου

Μπαίνοντας στο μικρό λιμάνι της Νισύρου και προχωρώνταςπρος την χώρα του νησιού βλέπει κανείς στο δεξί του χέρι πλαι στην θάλασσα σε ένα μικρό μνημείο την φωτογραφία ενος νέου ανθρώπου.

Είναι ο 31χρονος Γιάννης Κατσιματίδης ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των θυμάτων του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στους δίδυμους πύργους του Μανχάταν.

Δυο χρόνια νωρίτερα, το Μάιο του 1999, είχε σκοτωθεί σε ατύχημα ο μικρότερος αδελφός του, Μιχάλης Κατσιματίδης.

Το περασμένο Σάββατο, πέθανε ο 76χρονος πατέρας τους Αντώνης Κατσιματίδης.

Η ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη, μέλος του συμβουλίου για την ανέγερση του Μνημείου των Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου στο “Σημείο Μηδέν”, και ο μόνος αδελφός της που βρίσκεται εν ζωή, Γιώργος Κατσιματίδης, δημιούργησαν πριν μερικά χρόνια ένα “Οργανισμό για Ζωή”.

Ο οργανισμός, φέρει το όνομα των αδικοχαμένων αδελφών τους, Γιάννη και Μιχάλη, με σκοπό την ενίσχυση ερευνητικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση ασθενειών, την χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε άπορους ασθενείς και την παροχή υποτροφιών σε ελληνικής καταγωγής φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων.

 Στο ίδιο κτίριο κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου σκοτώθηκε, επίσης, η 27χρονη Ιωάννα Αχλαδιώτη, της οποίας η μητέρα που καταγόταν από την Κρήτη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών πριν λίγο καιρό.

Στη μνήμη της Ιωάννας, η Παγκρητική Ένωση Αμερικής καθιέρωσε ετήσια υποτροφία που δίνεται σε κρητικής καταγωγής φοιτητές, που φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε