Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Και ο χρυσός έχει τις…παραβάσεις του!

Παραβάσεις στα ανταλλακτήρια χρυσού βρήκε το ΣΔΟΕ. Σε 93 ελέγχους, διαπιστώθηκε παραβίαση της νομοθεσίας σε 58 επιχειρήσεις

Σωρεία παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και παραβάσεις ΦΠΑ έφερε στο φως ο έλεγχος για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, που λειτουργούν ως ανταλλακτήρια χρυσού και τα οποία ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ.

  Τα στοιχεία, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δείχνουν ότι σε 93 ελέγχους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, στις 58 από αυτές διαπιστώθηκαν 674 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων- μεταξύ των οποίων και αγορά 135 κιλών χρυσού χωρίς παραστατικά- και 7 παραβάσεις ΦΠΑ. Ο κ. Σαχινίδης ενημερώνει, επίσης, ότι κατά τους ελέγχους διενεργήθηκαν 7 κατασχέσεις βιβλίων-στοιχείων και δεσμεύτηκαν θυρίδες, καθώς επίσης και 130 ενέχυρα.

    Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, προς απάντηση ερωτήσεων που είχαν κατατεθεί από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, Κυριάκο Βελόπουλο και Άγγελο Κολοκοτρώνη, σχετικών με τους ελέγχους σε ανταλλακτήρια χρυσού.

    Ο υπουργός ενημερώνει, με την απάντησή του, ότι «εξετάζεται, πλέον, η θέσπιση πλαισίου με έκδοση Υπουργικής Απόφασης, για τον καλύτερο τρόπο καταγραφής στα βιβλία και στοιχείων των διενεργούμενων πράξεων από τα ενεχυροδανειστήρια, με στόχο την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση των συναλλαγών που διενεργούνται από τις επιχειρήσεις αυτές». Αναφέρει, επίσης, ο κ. Σαχινίδης ότι έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις, για την άμεση διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις ενεχυροδανειστηρίων, αργυραμοιβών και ασχολουμένων με την τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων, κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών.

    Στο πλαίσιο των ελεγκτικών επαληθεύσεων και εφόσον κριθεί σκόπιμο, διερευνώνται και οι πηγές χρηματοδότησης των επιτηδευματιών αυτών, εξηγεί ο κ. Σαχινίδης, καθότι η λειτουργία τους απαιτεί υψηλή ρευστότητα.

    Επίσης, στις περιπτώσεις λειτουργίας χωρίς την προβλεπόμενη άδεια της αστυνομικής αρχής ή μη τήρησης ή πλημμελούς τήρησης του ενιαίου βιβλίου της αστυνομικής αρχής, ενημερώνεται με σχετικό πληροφοριακό δελτίο η αρμόδια αστυνομική αρχή.

    Και οι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ, που είχαν καταθέσει ερωτήσεις για τους ελέγχους στα ανταλλακτήρια χρυσού, έχουν ζητήσει αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων αυτών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε