Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Και στην κρίση “είμαστε μακαρονάδες”

Οι χαμηλές τιμές των ζυμαρικών έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσής τους σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Ακόμη η ICAP εκτιμά ότι κατά τη διετία 2011-2012 αναμένεται διατήρηση ή ακόμη και μικρή αύξηση της αγοράς ζυμαρικών επειδή ο συγκεκριμένος κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, δηλαδή ελέγχεται από λίγες βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής ζυμαρικών προορίζεται για εξαγωγές και οι εισαγωγές έιναι περιορισμένες.

Ωστόσο αναμένεται να υπάρξει μείωση στην καθαρή αξία των πωλήσεων, καθώς οι εταιρείες έχουν σκοπό να συνεχίσουν τις προσφορές και τις εκπτώσεις το προσεχές διάστημα.

Αναλυτικά η πορεία της αγοράς ζυμαρικών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, (2000-2010) σημειώνει αύξηση διακινούμενου όγκου, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,5%, ενώ το 2010, το μέγεθός της σημείωσε αύξηση 1,2%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα μακριά ζυμαρικά (τύπου σπαγγέτι κ.λ.π.) καταλαμβάνουν περίπου το 55% της συνολικής αγοράς και ακολουθούν οι πάστες με ποσοστό 35%. Η αξία της αγοράς ζυμαρικών υποχώρησε κατά 3,2%, το 2010, σε σχέση με το 2009, λόγω των προσφορών προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα ο όγκοε πωλήσεων.

Αναφορικά με τις τάσεις που επικρατούν στον κλάδο, παρατηρείται μικρή αύξηση της κατανάλωσης στις πάστες και μικρή μέιωση των ζυμαρικών τύπου σπαγγέτι. Αύξηση παρουσιάζει και η κατανάλωση γεμιστών ζυμαρικών, καθώς και ζυμαρικών ολικής άλεσης. Τα τελευταία χρόνια, δυναμική αύξηση κατέγραψαν και τα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι η εγχώρια παραγωγή ζυμαρικών υπερκαλύπτει τη ζήτηση, ενώ σημαντικό ποσοστό της παραγωγής εξάγεται. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές είναι περιορισμένες συγκριτικά.

Στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκε και χρηματοοικονομική ανάλυση του παραγωγικών επιχειρήσεων ζυμαρικών, με τη χρήση επιλεγμένων αριθμοδεικτών.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ισολογισμό 4 βιομηχανιών ζυμαρικών των χρήσεων 2009 και 2010, οι πωλήσεις των επιχειρήσεων αυτών αυξήθηκαν κατά 4,7%, το 2010. Η αύξηση του μικτού κέρδους κατά 10% περίπου, σε συνδυασμό με τη μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών, οδήγησε στη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων κατά 17,1%, το 2010. Τελικά, το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 24,5%, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 12,4%.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε