weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Καλλικράτης: 333 Δήμοι – Τέλος στις Νομαρχίες – 25.000 υπάλληλοι απολύονται άμεσα

,

Διαβάστε όλους τους νέους δήμους και τις αλλαγές σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλο, οι εκτιμήσεις τους λένε οτι σε πρώτη φάση 25.000 συμβασιούχοι θα χάσουν την δουλειά τους σε Δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις.

Εξειδικεύοντας τα μέρα ο υπουργός Εσωτερικών και Αποκέντρωσης Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε οτι : 

Περιορίζονται οι ΟΤΑ

Οι 910 δήμοι και 124 κοινότητες συνενώνονται σε 333 έως 343 δήμους.

Οι 57 Νομαρχίες καταργούνται και αντικαθίστανται απο 13 περιφέρειες και οι 13 περιφέρειες υπάγοντας σε 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι. Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000 ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ. Έτσι οι δήμοι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα θα έχουν όριο στο δανεισμό τους ο οποίος δεν θα υπερβαίνει το 5% των ετήσιων εσόδων τους. Στην Περιφέρεια Αττικής και στο μητροπολιτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, μεταφέρονται επιπλέον αρμοδιότητες με στόχο την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων χωρικών ενοτήτων της χώρας και όλα αυτά ως πρώτο βήμα, ως η νέα αρχή.

Το σχέδιο Καλλικράτης προωθεί την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων, τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις και αυστηρά όρια στα κριτήρια δανεισμού. Όσον αφορά στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε πως μετά την ενοποίηση των δήμων θα γίνουν μετατάξεις του αντίστοιχου προσωπικοί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι όσοι μεταταχθούν θα διατηρήσουν τα εργασιακά τους και ασφαλιστικά δικαιώματα και πως εάν υπάρχουν είτε κενές θέσεις είτε πλεονάζον προσωπικό θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις.

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο του Καλλικράτη προβλέπεται η κατάργηση ή η συγχώνευση περίπου 4.000 δημοτικών επιχειρήσεων, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ενδεχομένως την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις ή γενικά η τύχη τους είναι άγνωστη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους . Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Αντίθετα στους ορεινούς το πλαφόν θα αγγίζει τις 2.000 ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.

Δε διασπώνται τα όρια των δήμων, των νομών και των περιφερειών. Εισάγεται διαδικασία για τη μεταφορά δημοτικών διαμερισμάτων σε όμορους δήμους. Δε συνενώνονται δήμοι που δεν έχουν συγκοινωνιακή συνέχεια.

Όσον αφορά στα νησιά, εφαρμόζεται η αρχή ένας δήμος κάθε νησί είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Μόνο μικρά νησιά που συνδέονται, όμως, τακτικά με άλλα, θα συνενώνονται με τους δήμους των μεγαλύτερων νησιών. Σε κάθε νησί θα υπάρχει τοπικός αντιδήμαρχος. 

Οι νησιωτικοί δήμοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του Καλλικράτη, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας πως οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι αποκτούν νέο status. Η Λέσβος γίνεται ο 18ος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, η Ρόδος ο 9ος και η Κέρκυρα ο 13ος.

Τα οικονομικά των ΟΤΑ : οι καλλικράτειοι δήμοι θα τροφοδοτούνται από : Το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ενώ οι ΚΑΠ των Περιφερειών θα περιλαμβάνουν: Το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η σύνδεση των πόρων της αυτοδιοίκησης με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ειδικά, που είναι ένας δυναμικός φόρος και πόρος, εξασφαλίζει στην αυτοδιοίκηση την καλύτερη δυνατή οικονομική θέση που μπορεί να αποκτήσει.

«Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα προκύψει από τη δημόσια διαβούλευση και θα βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως «δε μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε σε μια ενιαία πρόταση που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

#TAGS MM