Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

“Καλλικράτης” και στην Υγεία – Αλλάζουν όλα απο φθινόπωρο

“Καλλικράτης” και στην Υγεία – Αλλάζουν όλα απο φθινόπωρο

Μετά την ασφάλιση και την αγορά εργασίας, σειρά να μπει κάτω από το “μαχαίρι” της τρόικας έχει και ο χώρος της υγείας, που έχει “εκπλήξει” τους ελεγκτές για το όργιο κακοδιαχείρισης που επικρατεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους μάλιστα οι ελεγκτές θεωρούν ότι οι δαπάνες της υγείας αποτελούν την μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή απειλή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στόχος είναι ο περιορισμός της σπατάλης, που εκτιμάται στο 30% των δαπανών.

Το “κύμα” μεταρρυθμίσεων στην Υγεία έρχεται από το φθινόπωρο, με καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης κάθε είδους υγειονομικών μονάδων. Η υπ. Υγείας μάλιστα μιλά για “νέα αρχιτεκτονική του ΕΣΥ” που θα συμβαδίσει με την “νέα αρχιτεκτονική του κράτους”, δηλαδή τον “Καλλικράτη”. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν συγχωνεύσεις και αλλαγές στις χρήσεις μονάδων στην Αττική και την Περιφέρεια. 

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η λειτουργία των νοσοκομείων όλη την ημέρα, παρά το γεγονός ότι σήμερα υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και καθιέρωση πρωτοβάθμιας φροντίδας με αξιοποίηση των δομών του ΕΣΥ, του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικων Ταμείων. 

Με το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας στόχος είναι να αποφορτιστεί το έργο των νοσοκομείων, αν και τα “χέρια” των ιατρείων του ΙΚΑ δεν είναι “λυτά”. Για την ακρίβεια, σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να κλείνουν ραντεβού με ορίζοντα μηνών. Την ίδια στιγμή ο ΟΑΕΕ – που αντιμετωπίζει θέμα πληρωμών συντάξεων από το φθινόπωρο – έχει διακόψει τη συνεργασία του με 1.350 γιατρούς (το 30% του δυναμικού του) ενώ στον αέρα είναι η ανανέωση συμβάσεων των 887 γιατρών του ΙΚΑ.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, παρότι η Υγειά έχει εξαιρεθεί από το “πάγωμα” – μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών – δύσκολα θα ξεφύγει από το δεύτερο κύμα περιορισμού στο δημόσιο, που θα λάβει χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με το Έθνος. Στόχος θα ειναι η εξοικονόμηση 600 εκ. ευρώ και η κατάργηση φορέων και οργανισμών και αναμένεται να εφαρμοστεί ανώτατο όριο εξόδων στα νοσοκομεία. 

Υπό τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει για την τρόικα η σωστή εφαρμογή του προγράμματος χωρίς στραβοτιμονιές, είναι ότι έχει προβλεφθεί δικλίδα ασφαλείας, που προβλέπει δικαίωμα βέτο και παρέμβασης από τον υπουργό Οικονομικών. Αυτό μπορεί να γίνει αν οι παρεμβάσεις των υπ. Υγείας και Εργασίας δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα.

Μάλιστα, πηγές από το οικονομικό επιτελείο λένε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο απόλυτος έλεγχος των δαπανών υγείας θα περάσει με δικαίωμα βέτο στον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, και σε αυτές δεν θα δικαιολογούνται υπερβάσεις, παρά μόνο στην περίπτωση που κάτι τέτοιο έχει προβλεφθεί εξαρχής. Ως εκ τούτου, στο εξής ο ρόλος του υπουργείου Υγείας θα περιοριστεί στο να προσαρμόζει τις πολιτικές του στο εκάστοτε ύψος χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης: 5 δισ. το χρόνο τρώνε τα πιράνχας στην Υγεία

Στο δόκανο του ΣΔΟΕ διευθυντές κλινικών μεγάλων νοσοκομείων

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε