Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Καμία αύξηση στα εισιτήρια τον Μάρτιο – Απέδωσε η πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής

Καμία αύξηση στα εισιτήρια τον Μάρτιο – Απέδωσε η πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση των εισιτηρίων τον Μάρτιο, όπως αρχικά προβλεπόταν, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να μην απαιτηθεί αύξηση ούτε τον Οκτώβριο του 2013, οπότε και θα υπάρξει επαναξιολόγηση από την τρόικα. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός διευκρίνισε πως ο αγώνας είναι μέσω της πάταξης της εισιτηροδιαφυγής να αποφευχθεί η αύξηση των εισιτηρίων, σημειώνοντας πως ο Οκτώβριος του 2012 ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων εισιτηρίων κατά 12% και για τον Νοέμβριο, με εξαίρεση τις έξι 24ωρες απεργίες σε μέρες αιχμής, υπολογίζεται ότι υπάρχει αύξηση πωλήσεων κατά 4,7%.

«Στόχος είναι η μείωση της εισιτηριοδιαφυγής κατά 50%. Η τρόικα επείσθη για την προσπάθειά μας λόγω των εσόδων σε ένα μήνα, περιμένουν όμως προσπάθεια διαρκείας» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η εισιτηριοδιαφυγή προκαλεί ετήσια απώλεια εσόδων στον ΟΑΣΑ ύψους 37,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο προσβλέπει σε ετήσια αύξηση των πωλήσεων εισιτηρίων σε ποσοστό 10%, μέσω της οποίας θα εξοικονομηθούν έως και 25 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι μετά τα Φώτα θα μπορούν οι επιβάτες να προμηθεύονται από τα εκδοτήρια τις νέες δεσμίδες εισιτηρίων, 11 στον αριθμό, όπου ο επιβάτης θα πληρώνει για την αξία μόνο των δέκα. Επίσης, τα εισιτήρια θα είναι διαφορετικού χρώματος για να μη μπορεί κάποιος να κερδοσκοπήσει μεταπωλώντας ένα προς ένα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες εισάγεται και το πολλαπλό εισιτήριο για περισσότερες κατηγορίες κομίστρων. «Με αυτό τον τρόπο ανταμείβουμε τους συνεπείς επιβάτες που πληρώνουν κανονικά το εισιτήριό τους, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο κατά της εισιτηριοδιαφυγής» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των αναγκαίων εσόδων, αλλά και την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής, στις δράσεις του υπουργείου είναι ακόμη και:

– η ενίσχυση του προσωπικού ελέγχου με αναδιάταξη των οργανογραμμάτων ΟΣΥ-ΣΤΑΣΥ και μετακίνηση εργαζομένων από τα γραφεία σε ελέγχους – πώληση.

– η καταβολή μόνο του 50% της αξίας του προστίμου σε περίπτωση που αυτό πληρώνεται άμεσα ή εντός 10 ημερών. Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι θα παραδοθεί σε χρήση από το 2014. Όπως εξήγησε, το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα διαθέτει «μπάρες» και η φόρτισή του θα γίνεται μέσω ίντερνετ, κινητού ή πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας.

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα έργα υποδομής για τις αστικές συγκοινωνίες.

Μετρό της Αθήνας: Η επέκταση προς Ανθούπολη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, προς Ελληνικό τον Ιούλιο και προς Χαϊδάρι τον Σεπτέμβριο. Στη γραμμή 3 η επέκταση Χαϊδάρι (Αγία Μαρίνα)-Πειραιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017.

Τραμ: Την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση για την επέκταση του τραμ προς Πειραιά, η κατασκευή της οποίας θα ξεκινήσει το νέο έτος. Προβλέπει την ύπαρξη 12 νέων στάσεων και είναι προϋπολογισμού 92 εκατ. ευρώ.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας του αναδόχου.

Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα: θα δοθεί σε λειτουργία εντός δύο ετών από την έναρξή του. Το έργο, όπως είπε ο υπουργός, μπορεί να προχωρήσει με ΣΔΙΤ, με σύμπραξη του Δημοσίου, των Υπεραστικών Λεωφορείων και τρίτου επενδυτή. Το Δημόσιο θα συμβάλει με την παραχώρηση της γης, ο δε επενδυτής μαζί με τα ΚΤΕΛ θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση της κατασκευής και λειτουργίας του σταθμού.

Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τις προγραμματισμένες απεργίες των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς που αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, ο υπουργός σημείωσε πως το υπουργείο είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους, αλλά ο νόμος θα εφαρμοστεί. «Αν υπάρχουν αδικίες αυτές θα αντιμετωπιστούν, ο νόμος όμως δεν αλλάζει» είπε.

Ερωτηθείς για τις λεωφοριολωρίδες, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση κατάργησής τους. «Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα, δεδομένο ότι πολλές φορές μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης» τόνισε.

Τέλος, ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη αύξηση στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, απάντησε κατηγορηματικά πως δεν έχει καμία τέτοια πληροφόρηση, ούτε έχει αναπτυχθεί τέτοια σκέψη από τη Διοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εισιτήρια 3 και 7 ημερών από τον ΟΑΣΑ – Και στα 10 το ένα δώρο!

Εισιτήρια του ΟΑΣΑ και στα σούπερ μάρκετ!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε