Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κάνει πίσω η κυβέρνηση στη φορολόγηση της Εκκλησίας

Κάνει πίσω η κυβέρνηση στη φορολόγηση της Εκκλησίας

Μετά τις “ιερές” αντιδράσεις το υπουργείο θα κάνει τελικά “εκπτώσεις” στη φορολόγηση μειώνοντας τους συντελεστές.

Η Εκκλησία ζητά “εκπτώσεις” στη φορολόγηση και φαίνεται πως οι πιέσεις των ιεραρχών βρίσκουν πρόσφορο έδαφος καθώς ήδη η Ιεραρχία πέτυχε το αφορολόγητο των δωρεών έως 1.000 ευρώ και τη φορολόγηση των μεγαλύτερων δωρεών με συντελεστή 0,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το υπουργείο να προχωρήσει σε μείωση 50% επί των δαπανών για μισθοδοσία προσωπικού των ιδρυμάτων, μείωση του συντελεστή φορολόγησης για χρηματικές δωρεές από 10% σε 0,1% και μείωση του συντελεστή φορολόγησης για δωρέες ακινήτων από 5% σε 0,5%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή που κατέθεσε τις προτάσεις της Ιεραρχίας θα παραστεί τη Μ. Τρίτη στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

H Εκκλησία ουδέποτε αρνήθηκε, ούτε και τώρα αρνείται την φορολόγηση, και μάλιστα στην σημερινή σκληρή πραγματικότητα, αλλά θέλει να επιτευχθεί ο τρόπος, ώστε και αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας να σταθεί, και το φιλανθρωπικό της έργο να μην ζημιωθεί, και τελικά να οφελείται ο λαός. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, μετά από συνεδρίασή της για το ζήτημα.

Σημειώνεται ακόμη πως η πρόταση για την αποδέσμευση από την Πολιτεία της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, σκοπό έχει την από κοινού αξιοποίησή της, ώστε μέσω αυτής να ενισχυθεί η προσπάθεια για την ανακούφιση του λαού με συγκεκριμένα έργα διακονίας. 

Επιπλέον, επισημαίνεται πως η συνεργασία της Ειδικής Επιτροπής με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, κινείται σε καλή προοπτική και ομοφώνως επικροτήθηκε από την Ιεραρχία.

Τέλος η Ιεραρχία συγκρότησε Επιτροπή αποτελουμένη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, για να συντάξει το κείμενο των προτάσεων, το οποίο θα σταλεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε