Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Καρδιοχτύπησε από τη μεγάλη φωτιά η βορειοανατολική Αττική – Σε επιφυλακή όλη τη νύχτα

Οι φλόγες κατατρώνε τα πάντα στο Βαρνάβα ΦΩΤΟ NEWSIT

Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μικροεστίες σβήνουν ακόμη οι πυροσβέστες στο Μικροχώρι.

Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε εξέλιξη βρίσκονται κάποιες μικροεστίες φωτιάς στο Μικροχώρι της βορειοανατολικής Αττικής, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα και αυτές θα τεθούν υπό έλεγχο. Στη μάχη κατάσβεσης της πυρκαγιάς επιχειρούν 340 πυροσβέστες, με 60 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν τις ρήψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Τουλάχιστον 10.000 στρέμματα έκαψε η μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο. Στην περιοχή παρέμειναν όλη τη νύχτα 340 πυροσβέστες, 60 οχήματα, 20 υδροφόρες και ισχυρές δυνάμεις αστυνομίας και εθελοντών. Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. 

Ο απολογισμός θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η φωτιά έχει περάσει μέσα από τις αυλές σπιτιών ενώ έχει καταστραφεί ένας ξενώνας 40 τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι στιγμής τα σημεία που προβληματίζουν τους αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος, είναι μία εστία στην βόρεια πλευρά και άλλη μία στη νότια, οι οποίες, όμως, δεν εμπνέουν μεγάλη ανησυχία. Σε ό,τι αφορά τα αίτια δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από καλώδια της ΔΕΗ.

Εισαγγελική παρέμβαση

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με σκοπό να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς, διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ελένη Ράικου. Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος έχει εντολή να διακριβώσει εάν οι φωτιές οφείλονται σε αμέλεια ή σε πρόθεση και σε κάθε περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους.

“Δεν είναι τυχαίο το περιστατικό” δήλωσε νωρίτερα ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Απόστολος Γεροκώστας για το γεγονός οτι ξέσπασαν σχεδόν όλα μαζί πολλά μέτωπα προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από το πρωί έχουν εκδηλωθεί πάνω από 35 φωτιές.

Στην κυκλοφορία δόθηκε η λεωφόρος Βαρνάβα-Καπανδριτίου, που είχε κλείσει λόγω της πυρκαγιάς. 

 

ΩΡΑ 18.45 Πυροσβεστικό ανεφοδιάζεται στο Μικροχώρι ΦΩΤΟ NEWSIT

 ΔΕΙΤΕ ΤA ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚA ΒΙΝΤΕΟ

ΩΡΑ 16.15 Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΙΕΙ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ


 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsit λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι του Σαββάτου βρισκόταν σε εξέλιξη καταδίωξη δύο υπόπτων με μηχανή στο Καπανδρίτι. Οι ύποπτοι φορούσαν μαύρα κράνη και κρατούσαν μαύρες τσάντες και τελικά κατάφεραν να ξεφύγουν.

Νωρίτερα σήμανε συναγερμός όταν η δήμαρχος Καπανδριτίου Ελένη Γιαννακούλη δήλωσε ότι η φωτιά έχει μπει μέσα στο Καπανδρίτι.

ΩΡΑ 15.15 Η φωτιά όπως φαίνεται από τον Μαραθώνα ΦΩΤΟ NEWSIT

Βαρνάβας, ώρα 4.00 περίπου - Η φωτιά μαίνεται

Βαρνάβας, ώρα 4.00 περίπου - δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν

Δραματική ήταν και η εικόνα στον Βαρνάβα. Σπίτια κινδύνεσαν  στον οικισμό Ρουμελιώτικα δυτικά του Βαρνάβα. Κινδύνεψε επίσης να καεί νωρίτερα το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα με 12 καλόγριες. Λίγες μοναχές εγκατέλειψαν το μοναστήρι ενώ άλλες αρνήθηκαν να το αφήσουν.

Ο δήμαρχος Καλάμου Παναγιώτης Λίτσας δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από μία χαράδρα ωστόσο τους ξέφυγε λόγω του δυνατού ανέμου. “Είναι πολύ επικίνδυνη” πρόσθεσε.

Νέα φωτιά ξέσπασε γύρω στις 2 στο Άνω Σούλι Μαραθώνα. Επί τόπου έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα και την έθεσαν αμέσως υπό έλεγχο.

Κάηκαν σπίτια στο Λαύριο

Ώρες τρόμου έζησαν οι κάτοικοι στο Λαύριο, καθώς γύρω στις 11.45 περίπου το μεσημέρι, ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε πευκοδάσος στην περιοχή Πουντα Zέζα. Οι φλόγες πέρασαν από τον οικισμό Πασσά ενώ οι κάτοικοι με τα χέρια τους προσπάθησαν να υπερασπίσουν την περιουσία τους. Δύο σπίτια κάηκαν. Μέσα σε δύο ώρες η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση.

To σπίτι που τυλίχθηκε στις φλόγες ΦΩΤΟ NEWSIT

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και παιδικές κατασκηνώσεις του υπουργείου Γεωργίας οι οποίες δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά. Κοντά βρίσκεται και κάμπινγκ το οποίο επίσης εκκενώθηκε. Στην περιοχή έσπευσαν 15 οχήματα με 45 πυροσβέστες ενώ ρίψεις νερού έκαναν 4 αεροσκάφη καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο 54ο χλμ. της οδού Αθηνών – Σουνίου που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.  “Το κυριότερο είναι να μην περάσει η φωτιά από το δρόμο που πάει για το Σούνιο” είχε δηλώσει νωρίτερα ο δήμαρχος Λαυρίου, Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην πηγαίνουν στην περιοχή χωρίς λόγο γιατί κλείνουν το δρόμο και εμποδίζουν το έργο της πυροσβεστικής.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά και στον Αγιο Νίκωνα της Μάνης

Σαββατοκύριακο με μελτέμια ως 8 μποφόρ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε