weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κατ’ αρχήν συμφωνία για τα χρέη στους προμηθευτές

,
Σε κατ΄αρχήν συμφωνία για τη σταδιακή εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προμηθειών τους κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνάντηση που είχαν μαζί τους. 

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι μετά την εξόφληση των χρεών ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε μετρητά για τα έτη 2005, 2006 και μέρος του 2007 θα υπάρξει ο ακόλουθος διακανονισμός: 

-Τα υπόλοιπα των οφειλών του 2005 και 2006 ύψους 245 εκατ. ευρώ θα εξοφληθούν άμεσα σε μετρητά. 

-Οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το 2007 θα εξοφληθούν με άτοκα ετήσια ομόλογα. 

-Οφειλές ύψους 2,2 δισ. ευρώ του 2008 θα εξοφληθούν με άτοκα διετή ομόλογα. 

-Οφειλές ύψους 2,05 δισ. ευρώ του 2009 θα εξοφληθούν με άτοκα τριετή ομόλογα. 

Παράλληλα αποφασίστηκε να καταβληθούν σε μετρητά επιπλέον οφειλές ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορούν την περίοδο 2007-2008 που αντιστοιχούν περίπου σε 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων. 

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα και μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα από τις τράπεζες.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε θα νομιμοποιηθούν οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς είχαν γίνει με απευθείας αναθέσεις. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «ξοφλήσαμε χρέη πολλών ετών και αφήνουμε πίσω διαδικασίες σε βάρος των ασθενών, νοσοκομείων και Ελλήνων πολιτών» ενώ η υπουργός Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση «ανέλαβε τις ευθύνες της, πρέπει όλοι να τις αναλάβουν με άμεση ομαλοποίηση των συνθηκών προμηθειών στα νοσοκομεία. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα αρμόδια όργανα των εμπλεκόμενων φορέων». 

Την ίδια ώρα σε μια κίνηση εντυπωσιασμού ο υπουργός Άμυνας Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία ανοίγουν για τους πολίτες. Όλα αυτά την ώρα που μια 30χρονη κοπέλα κινδυνεύει να μείνει παράλυτη στην Θεσσαλονίκη. Μετά από πιέσεις και κινητοποίηση της διοίκησης του νοσοκομείου Ευαγγελισμού βρέθηκαν οι βηματοδότες για τέσσερις ασθενείς.
 
Από την πλευρά των προμηθευτών υπάρχουν ρήγματα στη στάση που ακολουθούν, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που συμφωνούν και θεωρούν ότι λύθηκε το πρόβλημα, ενώ άλλοι προμηθευτές με αναλώσιμα, αλλά και οι μικρές εταιρείες εξακολουθούν να αντιδρούν ακόμα και με το βελτιωμένο σχέδιο της κυβέρνησης. 

Ωστόσο, όλα θα ξεκαθαριστούν για τη στάση των προμηθευτών το αργότερο μέχρι την Τετάρτη όπου αναμένεται να συνεδριάσουν και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Σε περίπτωση πάντως που οι προμηθευτές δεν αναστείλλουν το πάγωμα των προμηθειών, η κυβέρνηση έχει άσσο στο μανίκι της και δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο επίταξής τους. 

Έχουν αρχίσει ήδη να κινδυνεύουν ζωές πολιτών

Μία 30χρονη κοπέλα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να μείνει παράλυτη εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα πλέον να κινδυνεύουν ζωές. 

Η νεαρή κοπέλα είχε ένα ατύχημα και είναι πολυτραυματίας. Εισήχθη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της Παρασκευής και έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί για αποσυμφόρηση του νωτιαίου μυελού και σπονδυλοδεσία. 

Αυτό όμως ήταν αδύνατον, καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα υλικά στο νοσοκομείο και έτσι η νεαρή κοπέλα χειρουργήθηκε 30 ώρες αργότερα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς να μείνει παράλυτη, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος. 

Ποιά είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Σε περισσότερα απο 150 νοσοκομεία της χώρας η κατάσταση χαρακτηρίζεται εφιαλτική λόγω του εμπάργκο διαρκείας των προμηθευτών ιατρικών υλικών στους οποίους το κράτος οφείλει περισσότερα απο 5 δισ. ευρώ.

Στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Αγία Όλγα και Πανμακάριστος δεν υπάρχουν σύριγγες επίδεσμοι και διαθερμίες χειρουργίων (χρησιμοποιείται για να καυτηριάζεται η τομή και να μην αιμοραγεί κατα τη διάρκεια των χειρουργείων). Πρόβλημα υπάρχει και στις αιμοκαθάρσεις. Στο Αττικό έχουν ακόμα για δύο ημέρες υλικό για αιμοκαθάρσεις ενώ και στο Τζάνειο  τελειώνουν.

Στον Ευαγγελισμό υπάρχει έλλειψη από ασκούς αναρρόφησης με αποτέλεσμα να «στάζουν οι εκκρίσεις των διασωληνεμένων». Στην ψυχιατρική κλινική του πανεπιστημιακού Ιωαννίνων υπάρχει έλλειψη στο λίθιο με αποτέλεσμα να αππορυθμίζονται οι ασθενείς. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φθηνό φάρμακο. Ωστόσο πλέον δεν υπάρχει.

Ο πρόεδρος των νεφροπαθών Γ. Καστρινάκης σταμάτησε από σήμερα την αποχή από την αιμοκάθαρση ύστερα από τις δεσμεύσεις του Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Γ. Πολύζου πως θα βρεθεί άμεσα λύση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας μιλώντας στο MEGA ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση- όπως είπε- θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Οπως έγραφε εδώ και μέρες το NewsIt, σε νοσοκομεία όλης της χώρας χειρουργεία αναβάλλονται λόγω έλλειψης υλικών , και δεν γίνονται αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.Από την πλευρά του μιλώντας στο Newsit ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Προμηθευτών Νοσοκομειακών Υλικών Θεόδωρους Δουρμουσόγλου είπε ότι «εμείς δεν κάνουμε εκβιασμό ούτε εμπάργκο. Απλά έχουμε στερέψει. Δεν έχουμε χρήματα πλέον για να εισάγουμε προϊόντα.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Στο ΕΣΥ τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Χανιά: Τα χρέη «πνίγουν» το γενικό νοσοκομείο
!
Στον αέρα οι ασθενείς – Χωρίς υλικά τα νοσοκομεία!
Αναβάλλονται χειρουργεία λόγω… έλλειψης υλικών
Αποκάλυψη Newsit: Ακυρώνονται χειρουργεία στο Παίδων Πεντέλης λόγω έλλειψης υλικών
ΘΕΜΑ NEWSIT: Χάος στα δημόσια νοσοκομεία – Ακυρώσεις χειρουργείων – Κίνδυνος για τους ασθενείς

#TAGS MM