weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Καταπέλτης για την Ελλάδα η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τους πρόσφυγες

Καταπέλτης για την Ελλάδα η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τους πρόσφυγες | Newsit.gr
ΦΩΤΟ REUTERS

Στην έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο, κάνει λόγο για πλήρη απουσία ασφάλειας και προστασίας των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική για τη στάση των ελληνικών Αρχών, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα των προσφύγων, στερώντας από πολλούς το νόμιμο δικαίωμά τους να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Η έκθεση θίγει τις «καταστροφικές» συνθήκες κράτησης των προσφύγων που συλλαμβάνονται και κρατούνται σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά, όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες υγιεινής. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για τα παιδιά που καταφθάνουν στην Ελλάδα χωρίς γονείς και συγγενείς, τα οποία οι Αρχές αρνούνται να προστατέψουν. Αναφορά γίνεται και στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στα λεγόμενα «κέντρα υποδοχής μεταναστών».

Ο Τζον Νταλχούιζεν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και υπεύθυνος για τη δράση της στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, υπογράμμισε ότι «δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι η ΕΕ δεν έχει μία ανθρωπιστική κρίση προ, αλλά εντός των συνόρων της» σχολιάζοντας ότι «η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι αναξιοπρεπής για την ΕΕ, η οποία τιμήθηκε μόλις με το Νόμπελ Ειρήνης».

Η έκθεση στιγματίζει την έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, το οποίο κατέγραψε τα περιστατικά βίας με ρατσιστικά κίνητρα για την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2012, περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά 87 περιστατικά συνδέονταν με εξτρεμιστικές ομάδας που ενεργούσαν με οργανωμένο τρόπο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις θύματα και μάρτυρες αναγνώρισαν άτομα που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή, η οποία χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία ακροδεξιό πολιτικό κόμμα με επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική. Όπως σημειώνει η έκθεση, πολλά από τα θύματα δεν καταγγέλλουν τις επιθέσεις που δέχονται, φοβούμενα ότι θα συλληφθούν ή θα απελαθούν.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ΕΕ να προσφέρει ισχυρότερη στήριξη στην Ελλάδα, ζητώντας μάλιστα να γίνεται πιο ισορροπημένη κατανομή των προσφύγων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Αν και αναγνωρίζει την αδυναμία του ελληνικού κράτους να σηκώσει μόνο του το βάρος της προστασίας των προσφύγων, σημειώνει ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον ξενοφοβικό λόγο ή τις ρατσιστικές επιθέσεις.

Η έκθεση καταλήγει τονίζοντας ότι «είναι καιρός η Ελλάδα και η ΕΕ να θέσουν τέρμα στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».

«Μένουν στους δρόμους ή σε άθλια καταλύματα, πρέπει να περιμένουν μέρες στην ουρά σε διάφορες υπηρεσίες και πέφτουν θύματα ρατσιστικής βίας. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας στηλιτεύει την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Γίνεται λόγος για μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ευρώπη», γράφει στην ιστοσελίδα του το Spiegel.

Για το ίδιο θέμα η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σημειώνει: «Η έκθεση παρουσιάζει περιπτώσεις καθημερινής βίας από αστυνομικούς και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Τα μεγάλα βάρη στα οποία έχει εκτεθεί η χώρα δεν μπορούν να χρησιμεύσουν σαν δικαιολογία για τα εμπόδια που τίθενται στους αιτούντες, δήλωσε ο υπεύθυνος των προγραμμάτων στην Ευρώπη Νταλχούιζεν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reuters:Φωτογραφίες σοκ από μετανάστες που βασανίστηκαν στην Ελλάδα από ακροδεξιούς

“Ακραία βία από βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής”

Άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού – Οι δουλέμποροι τους άφησαν να πνιγούν ανοιχτά της Λέσβου – 18 νεκροί (Video)

Μυτιλήνη: Αναγνωρίστηκαν δύο σοροί θυμάτων από την τραγωδία με τους μετανάστες – Δύο τελικά είναι οι επιζήσαντες

#TAGS MM