Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κατεδαφίζονται όλα τα αυθαίρετα στον Υμηττό

Μέσα σε 8 μήνες πρέπει να καταγραφούν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα στον Υμηττό προκειμένου να κατεδαφιστούν,όπως προβλέπει προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προβλέπεται επίσης η κατεδάφιση του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον μετά τη λήξη της σύμβασης που έχει με τον ανάδοχο.

Αυξάνεται επίσης η προστατευόμενη έκταση στον ορεινό όγκο στην οποία δεν επιτρέπεται οποιασδήποτε μορφής δόμηση.

 
Ο Υμηττός χωρίζεται σε πέντε ζώνες με αυστηρό καθορισμό επιτρεπόμενων και μη επιτρεπόμενων ενεργειών σε κάθε ζώνη,μπαίνει οριστικά τέλος στα λατομεία τα οποία θεωρούνται «ανενεργά» και πρέπει μέσα σε 3 χρόνια να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον .
 
Τα νόμιμα κτίρια μπορούν να παραμείνουν και να επισκευάζονται χωρίς επεκτάσεις ενώ σε όλες τις ζώνες απαγορεύεται το κυνήγι, η ανάρτηση υπαίθριων διαφημίσεων, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, ενώ όσα νέα κτίρια ανεγερθούν πρέπει να τηρούν τους όρους της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
 
Οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί και ισχύουν θα εκτελεστούν και μάλιστα μπορούν να αναθεωρούνται χωρίς όμως να είναι δυνατή η αύξηση του συντελεστή δόμησης και της κάλυψης του οικοπέδου.
 
Αναλυτικότερα οι προβλέψεις για τις πέντε ζώνες προστασίας :
1η ΖΩΝΗ: Καταλαμβάνει το 88,5% του όρους, αυξήθηκε δηλαδή ο όγκος της προστατευόμενης έκτασης από 76.000 σε 93.000 επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για έκταση απόλυτης προστασίας στην οποία δεν επιτρέπεται οποιασδήποτε μορφής δόμηση.
 
Επιτρέπεται: Η επισκευή και αναστήλωση (χωρίς επέκταση) νόμιμων κτισμάτων, ενώ προβλέπεται η κατεδάφιση της εγκατάστασης των κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης που υπάρχει σήμερα και η κατασκευή μόνο δύο συγκεντρωτικών ιστών κεραιών. Επιτρέπεται επίσης η χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών.
 
2η ΖΩΝΗ: Περιλαμβάνει περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η γεωργία, η ανέγερση γεωργικών αποθηκών, εκπαιδευτηρίων, υπαίθριων χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.
Ως ελάχιστο εμβαδό αρτιότητας καθορίζονται τα 40 στρέμματα, με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 15%. Επίσης, στους Δήμους Βάρης, Κρωπίας, Παιανίας και Γλυκών Νερών επιτρέπεται ανά δήμο η δημιουργία βιοκλιματικού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
 
3η ΖΩΝΗ: Περιλαμβάνει περιοχές αρχαιολογικής προστασίας και επιτρέπει μόνο τη γεωργική χρήση και την ανέγερση αποθηκών μέχρι 30 τ.μ.
 
4η ΖΩΝΗ: Περιλαμβάνει το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων.
 
5η ΖΩΝΗ: Περιλαμβάνει χώρους στους οποίους επιτρέπει μόνο τη λειτουργία των κοιμητηρίων που υπάρχουν ήδη τα οποία ουσιαστικά νομιμοποιεί.
Η προστασία του Υμηττού απλώνεται μέχρι τους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε