Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

“Καυτά” στοιχεία για ‘Ακη ερευνά το ΣΔΟΕ

“Καυτά” στοιχεία για ‘Ακη ερευνά το ΣΔΟΕ

– Αγοραπωλησίες 15 ακινήτων του πρώην υπουργού εξετάζει το ΣΔΟΕ σύμφωνα με τον κυριακάτικο Τύπο
– Εξετάζεται εμπλοκή πρώην στενών συνεργατών του κ. Τσοχατζόπουλου με αρμοδιότητα στις προμήθειες όπλων
– ‘Eρευνα για αγοραπωλησίες που αφορούν και την κόρη και την πρώην σύζυγό του

Σοβαρά στοιχεία που επιβαρύνουν πολύ τη θέση του Ακη Τσοχατζόπουλου φαίνεται οτι έχει εντοπίσει το ΣΔΟΕ και τα διερευνά με πολύ μεγάλη προσοχή.Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, στο στόχαστρο έχουν μπεί ακίνητα και αγοραπωλησίες όχι μόνο για τον ίδιο τον κ. Τσοχατζόπουλο αλλα και για την κόρη του Αρετη, τη σύζυγός του Β Σταμάτη και την πρώην συζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου. Μεταξύ άλλων ερευνάται η αγωραπωλησία και οι φόροι που αποδόθηκαν απο μία πολυκατοικία που πουλήθηκε ολόκληρη πριν απο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εκτός απο τα ακίνητα η έρευνα του ΣΔΟΕ έχει στραφεί και προς το αν υπάρχουν καταθέσεις μετρητών μέσω off shore εταιριών.

Παράλληλα, όλο και περισσότερα στοιχεία ακίνητης περιουσίας που φέρονται να ανήκουν στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο έρχονται στο φως καθώς προχωρούν οι έρευνες του ΣΔΟΕ – με ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος” να αναφέρει 15 σπίτια! Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΣΔΟΕ εντόπισε σπίτια του Ακη Τσοχατζόπουλου που ήταν κρυμμένα σε off shore στενών συνεργατών του. Στην υπόθεση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα,  εμπλέοκονται -μεταξύ άλλων- ο πρώην γραμματέας αμυντικών προμηθειών, Γιάννης Σμπώκος και ο διευθυντής του γραφείου του, Γιώργος Αγραφιώτης. Οι δύο άνδρες φέρονται να είναι συνιδιοκτήτες σε ορισμένα από τα ακίνητα. 

Μέχρι στιγμής το ΣΔΟΕ ερευνούσε πέντε ακίνητα, δηλαδή το πανάκριβο νεοκλασσικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το πολυτελές ακίνητο της οδού Σικελιανού στο Ψυχικό, το μοναδικής αξίας και αισθητικής διαμέρισμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και εξοχικό στον Κόρφο Κορινθίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προκύπτει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον πρώην υπουργό συνδέονται άλλα εννέα ακίνητα, που δεν αναφέρονται ωστόσο στο “πόθεν έσχες” του πολιτικού – ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Τα ακίνητα αυτά φαίνεται – σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα- ότι ανήκουν σε offshore εταιρείες στις οποίες μέτοχοι είναι οι πρώην στενοί συνεργάτες του. Πρόκειται για δύο πρώην στελέχη που βρέθηκαν κοντά στον κ. Τσοχατζόπουλο ενόσω ήταν υπουργός Άμυνας και έχουν διαχειριστεί κρατικές προμήθειες μεγάλης αξίας κατά καιρούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται εισαγγελική έρευνα για όλες τις συμβάσεις που υπέγραψαν τόσο ο υπουργός όσο και ο κ. Σμπώκος στο υπουργείο Άμυνας. Την περίοδο της υπηρεσίας τους, η Ελλάδα είχε κάνει σημαντικής αξίας προμήθειες οπλικών συστημάτων, όπως τα ελικόπτερα Apache, οι πύραυλοι Patriot, τα άρματα μάχης Leopard, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Raytheon. Παράλληλα, υπάρχει και η υπόθεση της προμήθειας των ρωσικών TOR M1 για τους οποίους από τη ΝΔ είχε συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, η οποία “κόλλησε” σε λογιαρασμούς στην Ελβετία, οι οποίοι ποτέ δεν άνοιξαν. 

“Εταιρεία off shore με έδρα το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου”

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, πληροφορία του Πρώτου Θέματος σύμφωνα με την οποία η εταιρεία off shore Nobilis – εμπλέκεται στις αγοραπωλησίες της ακίνητης περιουσίας του κ. Τσοχατζόπουλου- έχει έδρα την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, δηλαδή την ίδια την οικία του πρώην υπουργού. Διαχειριστές – σύμφωνα με την ίδια πηγή – φέρονται να είναι στενοί συνεργάτες του. Σημειώνεται ότι το νεοκλασσικό της Αρεοπαγίτου “πέρασε” από την ιδιοκτησία της off shore Torcaso – εμφανιζόταν ως ιδιοτήτρια από το 1999- στην ιδιοκτησιά της off shore Nobilis το 2001. 

Ο “θολός” ρόλος της εταιρείας Bluebell

Παράλληλα, η εφημερίδα VETO αναφέρει ότι εταιρία- φάντασμα που διακίνησε μίζες, μεταβίβασε το 2005 το αρχοντικό του Κολωνακίου στην κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου. H κ. Τσοχατζοπούλου σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει αγοράσει το σπίτι της οδού Δεινοκράτους, από το 2006 – μένει ωστόσο εκεί από το 2001 σύμφωνα με το ρεπορτάζ -. Ωστόσο από το 2001 μέχρι το 2005 ιδιοκτήτης του σπιτιού φέρεται να είναι η off shore εταρεία Bluebell με έδρα τη Μονροβία της Λιβερίας. 

Η off shore μεταβίβασε το 2005 το σπίτι στον Αστέριο Οικονομίδη, ο οποίος ύστερα από μερικούς μήνες το πούλησε στην κ. Τσοχατζοπούλου. Ο κ. Οικονομίδης, ειναι πρόεδρος κατασκευαστικής εταιρειάς από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε συμμετάσχει στην ανακαίνιση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην Πανεπιστημίου αλλά είχε αναλάβει για λογαριασμό της off shore Torcaso – εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου – την αναμόρφωση του πενταώροφου ακινήτου επί της οδού Κόμνα Τράκα.

Η εν λόγω off shore – η Bluebell- δε, έχει συνδεθεί με την προμήθεια των πυραύλων TOR M1. H υπόθεση των TOR M1 σύμφωνα με το ΒΕΤΟ, αφορά την προμήθεια 21 ρωσικών συστημάτων με απευθείας ανάθεση το 1998 επί υπουργείας Τσοχατζόπουλου. Το αρχικό συμβατικό τίμημα ήταν 519.053.910 δολάρια, το οποίο αυξήθηκε όταν συμπληρώθηκε η σύμβαση με ακόμη τέσσερα πυραυλικά συστήματα στα 818.695.684 δολάρια. Για την εταιρεία Bluebell το ρεπορτάζ της εποχής έκανε λόγο ότι διακινούσε κονδύλια που σχετίζονταν με τις παραπάνω συμβάσεις, ωστόσο οι επίμαχοι λογαριασμοί δεν άνοιξαν ποτέ – ούτε όταν η ΝΔ είχε συστήσει Εξεταστική για την υπόθεση. 

Υπάλληλος της ΔΕΗ με ακίνητη περιουσία 1,1 εκατ. ευρώ

“Θέμα” σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα Πρώτο Θέμα, φέρεται να υπάρχει και με την ακίνητη περιουσία της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου. Η κ. Σταμάτη είναι υπάλληλος της ΔΕΗ στο τμήμα προμηθειών και συγγραφέας. Η κ. Σταμάτη έχει πάρει άδεια – σύμφωνα με την εφημερίδα – άνευ αποδοχών διάρκειας δύο ετών από την υπηρεσία της λόγω εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα σταμάτησε να πηγαίνει στην υπηρεσία της όταν έμεινε έγκυος το 2005. Η άδεια έληγε το 2008 ωστόσο ζήτησε και πήρε και άλλη άδεια άνευ αποδοχών για ακόμη δύο χρόνια. 

Αυτο σημαίνει ότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει εισοδήματα. Ωστόσο η ίδια έχει αγοράσει το πολυτελες νεοκλασσικό της Αεροπαγίτου, έναντι 1.100.000 ευρώ. Τα 450.000 τα δίνει μετρητοίς και τα λοιπά 650.000 από δάνειο – πράγμα που σημαίνει ότι φέρεται να πληρώνει δόση στεγαστικού δανείου στα 4.000 ευρώ το μήνα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε