Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Καζάνι που βράζουν οι φυλακές – Τι λένε οι κρατούμενοι στο NewsIt

Ένας άνθρωπος έχει ήδη χάσει τη ζωή του από την αποχή από το συσσίτιο. Δηλώνουν ότι δεν πάνε στο νοσοκομείο για να μην χάσουν το κρεβάτι τους στο κελί.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ”Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων” δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με κρατούμενους από διάφορες φυλακές της χώρας. Ήδη εδώ και μία βδομάδα που έχουν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις των κρατουμένων ένας άνδρας έχει χάσει την ζωή του από την αποχή συσσιτίου ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι πως αν κάποιος αρρωστήσει αρνείται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να μην χάσει το κρεβάτι του αφού υπάρχουν περιπτώσεις που σε κελιά 4 ατόμων κοιμούνται 6 με αποτέλεσμα κάποιοι να ”βολεύονται” στο πάτωμα.

Περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας ενώ 8.000 κάνουν αποχή από το συσσίτιο ενώ στις φυλακές Δομοκού, ένας κρατούμενος ο Διδιλάκης Παναγιώτης, έχει ράψει το στόμα του από τις 3 Δεκεμβρίου (δέχεται μόνο τα χάπια του με λίγο νερό) διαμαρτυρόμενος για την διακοπή της αναπηρικής σύνταξης από την Πρόνοια.
Αναλυτικά τα στοιχεία: από το Μαλανδρίνο 157, από τα Γρεβενά 500, από τον Δομοκό 66, από τη Λάρισα 38, από τα Τρίκαλα 45 και από τα Διαβατά 200. Επιπλέον απεργία πείνας κάνουν όλοι οι κρατούμενοι της Δ΄ Πτέρυγας Κορυδαλλού.

Η Μαριάνθη Πατσελή από τις γυναικείες φυλακές της Θήβαςείναι 45 ετών και βρίσκεται ήδη 10 χρόνια στη φυλακή κατοχή και χρήση ναρκωτικών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της μας είπε πως πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθούν οι φυλακές για να έχουν όλοι η κρατούμενοι μια αξιοπρεπή διαβίωση.Και συνεχίζει λέγοντας :

«Εδώ και 2 χρόνια, από το Νοέμβρη του 2008, επανερχόμαστε δυναμικά. Περισσότεροι από 9.000 κρατούμενοι απέχουμε από το συσσίτιο και από χτες αρκετοί κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, ως εκδήλωση διαμαρτυρίας στη πολιτική αδιαφορία και συνεχίζουμε αποφασισμένοι μέχρι την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων μας. Τότε δεσμεύτηκαν και υποσχέθηκαν λύσεις. Ψηφίστηκαν 3 σχέδια νόμου για την αποσυμφόρηση. Τα δυο πρώτα αποδείχτηκαν δυσμενέστερα ενώ το τελευταίο ατελέσφορο γιατί δεν νομιμοποιήθηκε με την ανάλογη σοβαρότητα νομικής υπόστασης και πρακτικής εφαρμογής… Η δικαστική αρχή καλώς είναι ανεξάρτητη αλλά δεν πρέπει να είναι και ανεξέλεγκτη. Εμείς έχουμε να προτείνουμε λύσεις. Γνωρίζουμε καλύτερα από τους καρεκλοκένταυρους γιατί τα βιώνουμε όλα αυτά. Να καλέσει τη συντονιστική επιτροπή αγώνα για άμεση διαπραγμάτευση των αιτημάτων μας και αυτό γίνεται με άμεση μεταγωγή μας στον Κορυδαλλό για συνάντηση. Ζητάμε άμεση δημοκρατία.

Ακόμα ένας κρατούμενος μίλησε μαζί μας ο Δημήτρης Πάστρας από τις φυλακές Κορυδαλλού ο οποίος έκανε λόγο φυλακές στάβλους : «Από την ημέρα που ξεκίνησε η απεργία μας είχαμε και τον πρώτο θάνατο στην πτέρυγα Α, ο οποίος συμμετείχε στην αποχή συσσιτίου. Όλοι μας είμαστε διατεθειμένοι να κλιμακώσουμε την απεργία πείνας μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας: την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Θέλω να δηλώσω ότι δεν είναι διατεθειμένος κανένας μας να δημιουργήσει φασαρίες, ούτε να σπάσει τη φυλακή, όπως έλεγε ο κ. Καστανίδης. Αυτό το διαψεύδουμε κατηγορηματικά. Όπως διαψεύδουμε ότι είμαστε υποκινούμενοι. Ο καθένας μας δημοκρατικά, παίρνει την απόφαση να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Φοβάμαι ότι θα έχουμε και άλλες απώλειες ζωών. Οι φυλακές δεν είναι σωφρονιστικά καταστήματα, αφού δεν υπάρχει καμία δομή που να διαμορφώνει το άτομο προς το καλύτερο. Καλούμε τους πολιτικούς να σκύψουν πάνω από το πρόβλημά μας και να μας δουν λίγο πιο ανθρώπινα. Αν μπείτε σε στάβλους με ζώα και συγκρίνετε τις συνθήκες με τις συνθήκες στις φυλακές, θα διαπιστώσετε ότι ζούμε χειρότερα και από τα ζώα».

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της 6 Δεκεμβρίου του Υπουργείου δικαιοσύνης από τα 33 συνολικά καταστήματα της χώρας προκύπτει οτι σε 16 απο αυτά απέχουν απο το συσσίτιο ενώ από τους 12.600 κρατούμενους 227 προχωρούν σε απεργία πείνας.

Αυτά τα στοιχεία πρόκειται να μεταβληθούν τις επόμενες μέρες καθώς πολλοί από τους κρατούμενους πήραν αριθμό πρωτοκόλλου για την αποχή τους σήμερα.

Η Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως πανελλαδική μέρα δράσης, όπου θα πραγματοποιηθούν πορείες στις φυλακές της χώρας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε