Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κέρδισε… 5-1 η Μέρκελ την Ευρώπη

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Πέρασε η πειθαρχία και οι αλλαγή των συνθηκών, το ευρωομόλογο πήγε πάλι περίπατο, όλα όσα ήθελε η Καγκελάριος πέρασαν ομόφωνα απ’ τους 17, συμφώνησαν και άλλοι έξι απ’ τους υπόλοιπους εκτός ευρωζώνης, όμως η Άγκελα Μέρκελ δέχθηκε και… ένα γκολ

Παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο απαιτούσε, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση της Ελλάδας και καταλήξαμε στο “κούρεμα” να συμμετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές και επενδυτές (κυρίως πρόκειται για τις τράπεζες) στο κόστος που συνεπάγονται οι αναδιαρθρώσεις χρεών. Με τους Γερμανούς συμπαρατάχθηκαν μόνο οι Ολλανδοί.

Απέναντί της όμως η Καγκελάριος βρήκε ισχυρό μπλοκ, ειδικά από Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, που είπαν όχι στη συμμετοχή ιδιωτών σε μελλοντικά πακέτα στήριξης, αποδεχόμενοι ότι αυτό θα πρέπει να αποφασίζεται «κατά περίπτωση» και πάντα σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, νωρίς την Παρασκευή μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

«Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στις επιχειρήσεις διάσωσης των κρατών-μελών, αποφασίσαμε μια μεγάλη αλλαγή. Από τώρα και στο εξής θα ακολουθούμε απόλυτα το δόγμα και τις αρχές του ΔΝΤ. Για να το πούμε ορθά-κοφτά, αναθεωρούμε την πρώτη άποψή μας για το PSI, το οποίο είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές ομολόγων», είπε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε