Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κι όμως: κάποιοι βλέπουν πως έχουν «πέσει» οι τιμές στα σούπερ μάρκετ

Μέσα σε έξι μήνες, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί κατά 1,35% και είναι να απορεί κάνεις αν αυτό είναι όντως καλό…

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) βασίστηκαν σε δεδομένα του παρατηρητηρίου τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου

Από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Φεβρουάριο του 2012, ο δείκτης τιμών στα σούπερ μάρκετ δείχνει να έχει αυξηθεί κατά 1,85%, παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ. Αν όμως δε ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις του ΦΠΑ, τότε ο δείκτης παρουσιάζει μείωση κατά 2,04%.

Όσο για τις τιμές στο “ράφι”, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011, το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές παρουσιάζουν μείωση κατά 1,35%, κι αν δεν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα αναψυκτικά και τους χυμούς από 13% σε 23%, τότε η μείωση είναι 1,74%.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο δείκτης της κατηγορίας τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, ο οποίος παρά την αύξηση του ΦΠΑ των αναψυκτικών μειώθηκε το τελευταίο εξάμηνο κατά 0,34% (σύγκριση Φεβρουαρίου 2012-Αυγούστου 2011).

Ο αντίστοιχος δείκτης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που αφορά το σύνολο της αγοράς παρουσιάζει αύξηση κατά 2,07% την ίδια περίοδο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την φορολογία καθώς από το ΦΠΑ 9% του 2010, σήμερα έχει φτάσει στο 13% και σε κάποια προϊόντα στο 23%, ποσοστά που αντιστοιχούν σε αύξηση της φορολογίας κατά 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“H Ελλάδα είναι η χώρα με τις υψηλότερες τιμές καυσίμων στον πλανήτη”

Μόνο οι τιμές δεν “κουρεύονται” – Πάνω από 100% πληρώνουμε τα βασικά προϊόντα

Έρμαιο των αυξήσεων οι καταναλωτές – Δεν υπάρχει μια υπηρεσία που έστω να πάγωσαν οι τιμές!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε