Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κίνδυνο εγκατάλειψης της πολιτικής λιτότητας “φοβούνται” τα γερμανικά ΜΜΕ

Κίνδυνο εγκατάλειψης της πολιτικής λιτότητας “φοβούνται” τα γερμανικά ΜΜΕ

Στην πλειοψηφία του ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στον κίνδυνο η νέα κυβέρνηση όταν αυτή προκύψει, να εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας που επέβαλε η τρόικα.

Στο ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και στον κίνδυνο η νέα κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας που επέβαλε η τρόικα, επικεντρώνουν οι τίτλοι στα σημερινά πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων και περιοδικών, τα οποία απασχολεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και στην Γαλλία.

Το περιοδικό «Φόκους» (Focus) επισημαίνει ενδεικτικά ότι «δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας», ενώ το «Στερν» (Stern) τονίζει ότι «πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή λιτότητα», διαπιστώνει ότι τα κυβερνητικά κόμματα τιμωρήθηκαν, αλλά υποστηρίζει ότι «παρόλα αυτά, οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να ελπίζουν σε ανακούφιση».

Το «Ντερ Σπίγκελ» (Der Spiegel) αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι τα μικρότερα κόμματα ωφελήθηκαν, στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κάνεις την αποχώρηση από το ευρώ». Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας, σε άρθρα με τους τίτλους «Νέο χάος απειλεί την Ευρώπη» και «Ψήφος εναντίον της Μέρκελ» τονίζουν ότι «οι Έλληνες τιμώρησαν τα κυβερνητικά κόμματα» και αναφέρονται σε εκτιμήσεις αναλυτών ότι «έρχονται εβδομάδες αβεβαιότητας, τόσο στην πολιτική όσο και στις χρηματαγορές», ενώ σημειώνουν ότι «παραμένει ασαφές ποια κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί, στο μέλλον, άλλα δάνεια».

Η οικονομική εφημερίδα «Ντερ Χάντελσμπλατ» (Der Handelsblatt), υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αγορές-βοήθεια!», κάνει λόγο για «πολιτικό χάος» στην Ελλάδα και «κυβέρνηση που θέλει να δώσει χρήματα» στην Γαλλία. Καταλήγει δε, ότι, τώρα, τον δρόμο θα δείξουν οι αγορές.

Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) κάνει λόγο για «σκοτεινό σύννεφο και πάλι, πάνω από την Αθήνα» και προσθέτει: «Υπενθυμίζουμε: ήταν η Ελλάδα, που προκάλεσε τον φόβο και τον τρόμο στην ευρωζώνη και την έθεσε σε κίνδυνο, με την κρίση χρέους της».

Η «Μπιλντ» (Bild) μιλάει για «Εκλογές-σοκ» και «επικράτηση του χάους, επί της λογικής», ενώ υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα «δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα».

Η «Ντι Βελτ» (Die Welt) διαπιστώνει ότι «η πολιτική λιτότητας έχει ξεκάθαρα απορριφθεί» και αναφέρεται στην κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηρίων. Φιλοξενεί δε, δήλωση του χρηματιστή Μπεν Λε Μπρουν, ο οποίος εξηγεί ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας».

149 έδρες μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψάχνουν τρίτο για… κυβέρνηση! – Πιθανές εκλογές στις 17 Ιουνίου – Στις 15:00 στον Παπούλια ο Σαμαράς

Reuters: Ψήφος οργής, βυθίζει την Ελλάδα στην αβεβαιότητα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε