Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κίνδυνος για απεργία στα λιμάνια το Πάσχα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Με “μπλακ άουτ” κινδυνεύουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ενώ στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μπαίνει το θεσμικό πλαίσιο.

 

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος της πραγματοποίησης απεργιών από τους ναυτεργάτες ακόμα και μέσα στο Πάσχα ενώ σε “αδράνεια” είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα να έχουν μαζευτεί πολλά θέματα σε σχέση με τη δρομολόγηση πλοίων, τα οποία τακτοποιούνται με “προσωρινές αποφάσεις”.
 
Το υπουργείο Οικονομίας και Ναυτιλίας έχει να αντιμετωπίσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στις 25 Φεβρουαρίου έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεση που αφορά τη συμβατότητα του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας όπως θεσπίστηκε με τον νόμο 2932/01 με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για το καμποτάζ.
 
Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ύστερα από προδικαστικό ερώτημα που υπέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει η Ένωση Εφοπλιστικών Ακτοπλοΐας και τέσσερις ακτοπλοϊκές εταιρείες εναντίον δύο υπουργικών αποφάσεων του 2001 για την κατάθεση “εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης των όρων δρομολογίων” και για τον καθορισμό του τύπου των εγγράφων για τη δήλωση τακτικής δρομολόγησης. Το
 
Το τελευταίο διάστημα η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, όπως έχει μετονομαστεί η Ένωση των ακτοοπλόων, έχει ξεκινήσει για μια ακόμη φορά, “εκστρατεία” αμφισβήτησης διατάξεων του θεσμικού πλαισίου, κυρίως στην κατεύθυνση της μείωσης της απασχόλησης Ελλήνων ναυτεργατών.
 
Αυτό διαμόρφωσε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα και στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, οι οποίες…ναυάγησαν, στη συνάντηση της Παρασκευής όπου οι ακτοπλόοι εμφανίστηκαν ζητώντας πάγωμα μισθών και μείωση κατά 10% των επιδομάτων.
 
“Θα τα πούμε το Πάσχα στους καταπέλτες” ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ, Γιάννη Χαλά, δίνοντας σαφές στίγμα των κινητοποιήσεων.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε