Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Κίνδυνος θάνατος τα μανιτάρια

Τα επικίνδυνα μανιτάρια Amanita Phalloides

 

Τα μανιτάρια αρέσουν σε πολλούς. Όμως τα περισσότερα κρύβουν κινδύνους.

 

Η αύξηση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας από “δηλητηρίαση από μανιτάρια” προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.
 
Σύμφωνα με τα “ΝΕΑ”¨αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες που μαζεύουν από μόνοι τους μανιτάρια στο βουνό δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα επικίνδυνα από τα αθώα. 
Άλλωστε αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί και οι καλά “διαβασμένοι” δυσκολεύονται να τα ξεχωρίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έχει δεχτεί από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα 30 κλήσεις για τον συγκεκριμένο λόγο από κάθε γωνιά της χώρας: από τη Θεσσαλονίκη και την Καστοριά, έως την Άρτα, τη Μύκονο και τη Σάμο.
 
Ένοχος για τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούσαν αποδείχτηκε πως ήταν το Αmanita Ρhalloides. Το μανιτάρι αυτό θεωρείται υπεύθυνο για τους περισσότερους θανάτους σε όλοκληρο το κόσμο.
 
Η διευθύντρια του Κέντρου Δηλητηριάσεων κ. Τζένη Νέου, διευκρίνησε πως υπάρχει αντίδοτο και συνεπώς οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους και να αναρρώσουν, αρκεί να πάνε άμεσα στο νοσοκομείο. 

«Τα συμπτώματα- όπως είναι ο εμετός, η διάρροια και ο έντονος πόνος στην κοιλιά- αρχίζουν συνήθως έξι ώρες μετά τη βρώση, δεν είναι όμως σπάνιο να εμφανιστούν και ύστερα από 24 ώρες. Η νοσηλεία κρίνεται απαραίτητη και μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, το θετικό όμως είναι πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη δηλητηρίαση», συμπληρώνει η κ. Νέου.

 
Αν όμως δεν απευθυνθούν σε ειδικό τότε οι βλάβες μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η μεταμόσχευση συκωτιού.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε