weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κλείδωσαν τα σκληρότερα μέτρα ενός δισ ευρώ κάθε μήνα

Κλείδωσαν τα σκληρότερα μέτρα ενός δισ ευρώ κάθε μήνα
Οι τελευταίες διορθώσεις στο μεσοπρόθεσμο βρέθηκαν επί τάπητος στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή από τον ίδιο, τον υπουργό Οικονομικών και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο, ο ρόλος του οποίου φαίνεται πως αναβαθμίζεται πλέον.

Για τη συνάντηση αυτή δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και οι μόνες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει είναι πως συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πιο σκληρά μέτρα από κάθε άλλη φορά.

Τα σκληρά μέτρα που περιέχονται σε αυτό θα παρουσιαστουν προς έγκριση πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο. Αμέσως μετά, πιθανότατα την Τρίτη, θα γίνουν οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πρέπει να βρίσκουν 1 δισ το μήνα

Ένα δισ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι και το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να εξοικονομεί το κράτος μέσω ενός έκτακτου προγράμματος σκληρής λιτότητας.
 

Το «μενού» των έκτακτων φετινών μέτρων περιλαμβάνει εκτός από το «λουκέτο» σε δεκάδες δημοσίους οργανισμούς, με ταυτόχρονη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων και νέο «ψαλίδι» σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και φοροαπαλλαγές.
 
Μέσω αυτού του σχεδίου θα «κοπούν» περίπου 7 δισ. ευρώ επιπλέον από όσα προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός, μέχρι το τέλος του 2011, προκειμένου έτσι να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 7,4%. 
 
Συγκεκριμένα, στο «πακέτο» αυτό -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονται μέτρα όπως:
– μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας και έργου που λήγουν, καθώς και «πάγωμα» προσλήψεων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο.
– Κατάργηση (αν και το σχετικό πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί εδώ και 18 μήνες, έδινε όμως την εντύπωση ότι είχε φρακάρει) για δεκάδες ξεχασμένους και άνευ αντικειμένου φορείς, από τους συνολικά 1601 οργανισμούς του δημοσίου. Αρχή θα γίνει με όσους εξ αυτών αλληλο-επικαλύπτονται, ανάμεσά τους και δεκάδες ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα με παρεμφερές αντικείμενο (πχ απασχόληση, μεταλλουργία, κατεργασία δέρματος και υφασμάτων κλπ). Στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση για κατάργηση ή μη δεκάδων άλλων φορέων, από το 2012 και μετά.
– εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση φορείς που δεν μπορούν να απορροφηθούν αλλού, θα απολύονται. Η αρχή θα γίνει από τα υπουργεία Γεωργίας και Μεταφορών
– πώληση συμμετοχών του δημοσίου, εντός του έτους ακόμη και, σε εισηγμένες –και όχι μόνον- εταιρίες, με πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποιήσεως σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.ά. (Δείτε εδώ όλη την λίστα)
Εξετάζεται να ισχύσει από φέτος το εισοδηματικό κριτήριο, (ενώ δεν αποκλείεται να συνυπολογίζεται ακόμα και η πραγματική ή τεκμαρτή περιουσία) για την παροχή κοινωνικών ενισχύσεων και επιδομάτων, ενώ θα ανακοινωθεί και ποιες φοροαπαλλαγές θα χάσουν χιλιάδες πολίτες, αναλόγως του ύψους του εισοδήματος που δήλωσαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους.
 

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει ο Ραγκούσης: «Όχι απολύσεις αλλά θα μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι»

Μονόδρομος οι απολύσεις στο Δημόσιο – Από που θα αρχίσουν

Δημόσιο τέλος για 150.000 δημοσίους υπαλλήλους

Οι σύμβουλοι των αποκρατικοποιήσεων και ποιές δημόσιες επιχειρήσεις αφορά

Από Ιούλιο οριζόντιες μειώσεις και κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

Εργατολόγοι: «Στο κενό θα πέσουν οι προσπάθειες να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι»

Ενότητες
#TAGS MM