Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κλειστές οι πόρτες για την απογραφή – Οι πολίτες φοβούνται

EUROKINISSI
Χτυπάνε αλλά κανείς δεν ανοίγει. Με δυσκολία πείθονται να απογραφούν µετανάστες και ηλικιωµένοι
 

«Πολλοί από τους µετανάστες όταν µου ανοίγουν την πόρτα και τους λέω ότι έχω έλθει για την απογραφή αντιδρούν φοβισμένα. Τους εξηγώ τι κάνουµε αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνουν. Και µάλλον φυσιολογικά, διότι δεν γνώριζαν τίποτα για την απογραφή». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στην εφημερίδα “Τα Νέα” ένας από τους απογραφείς που βρίσκεται στην περιοχή του Μεταξουργείου.
 
Ο φόβος των µεταναστών και των ηλικιωµένων, ειδικά στο Κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι δύσκολα ανοίγουν την πόρτα τους στους απογραφείς είναι τα σηµαντικότερα προβλήµατα που έχουν παρουσιαστεί έως σήµερα κατά την πρώτη εβδοµάδα της Γενικής Απογραφής Πληθυσµού – Κατοικιών 2011.
 
Αρκετοί απογραφείς χρειάζεται να καταβάλουν αρκετή προσπάθεια και να επιµένουν προκειµένου να πείσουν τους µετανάστες που ζουν στην Αθήνα ότι αυτές τις ηµέρες γίνεται Απογραφή στην Ελλάδα. Και ότι δεν πρόκειται να χρησιµοποιηθούν τα προσωπικά τους στοιχεία. Φόβος και δισταγµός υπάρχει ακόµη και από τους νόµιµους µετανάστες που έχουν χαρτιά αναφέρουν απογραφείς.
 
«Σε µία πόλη όπως η Αθήνα στηνοποία δενζουν µόνο Ελληνες θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν και οι υπόλοιποι πολίτες» λέει η τοµεάρχης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σε περιοχή του Κέντρου της Αθήνας Γεωργία Αλεξανδρή, θέλοντας να τονίσει ότι οι µετανάστες δεν έχουν ενηµερωθεί επαρκώς. Ακόµη ένα πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι απογραφείς σε σχέση µε τους µετανάστες είναι ότι το ερωτηµατολόγιο είναι µόνο στα ελληνικά. Μέχρι στιγµής πάντως οι ξένοι, όταν πείθονται να συµµετάσχουν στη διαδικασία, αποδεικνύονται πολύ συνεργάσιµοι.
 
Πονοκέφαλο για αρκετούς δηµάρχους αποτελεί στο µεταξύ η απόφαση πολλών κατοίκων να απογραφούν στα χωριά τους ή σε άλλες περιοχές και όχι στη µόνιµη κατοικία τους. «Μέχρι στιγµής δεν έχουν παρατηρηθεί διαδικαστικά προβλήµατα µε την απογραφή. Ωστόσο, οι απογραφείς βρίσκουν πολλά σπίτια κλειστά. Εκτιµούµε ότι κάποιοι έχουν φύγει για να απογραφούν αλλού. Αυτό µας ανησυχεί. Οι πολίτες πρέπει να απογράφονται στον τόπο µόνιµης κατοικίας τους» λέει ο δήµαρχος Λαρισαίων Κωνσταντίνος Τζανακούλης.
 
Οπως προσθέτει, όσοι φεύγουν για να απογραφούν αλλού «κάνουν µεγάλη ζηµιά στον δήµο. Την προηγούµενη δεκαετία χάσαµε 80 εκατοµµύρια ευρώ διότι στην προηγούµενη απογραφή είχαν φύγει κάτοικοι και είχαν απογραφεί αλλού και εµφανιζόµασταν λιγότεροι. Είχαµε στοιχεία ότι ο πληθυσµός ξεπερνούσε τους 180.000 κατοίκους αλλά τελικά η απογραφή είχε δείξει 128.000».
 
Οπως λέει, ήταν λάθος να πραγµατοποιηθεί η απογραφή τον µήνα Μάιο διότι αυτή την περίοδο που επικρατεί καλοκαιρία οι πολίτες φεύγουν ευκολότερα.
 

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε