weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κλέβουν το δημόσιο γιατί ξέρουν οτι δε θα τους πιάσουν ποτέ

Κλέβουν το δημόσιο γιατί ξέρουν οτι δε θα τους πιάσουν ποτέ | Newsit.gr

Η λαϊκή απαίτηση «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» παίρνει σάρκα και οστά καθώς η διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 45 του νόμου 4071/2012 που είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου βάζει τέλος στην ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων που για χρόνια έβαζαν το χέρι τους στο βάζο με το μέλι εισπράττοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και 1.500 ευρώ παραπάνω το μήνα σε επιδόματα που υπερωρίες που δεν είχαν κάνει ποτέ.

Ομως το σταυρόλεξο της επιστροφής στα κρατικά ταμεία των κλεμμένων χρημάτων του ελληνικού λαού παραμένει προς το παρόν άλυτο.

Οπως δήλωσε στο Newsit o Γενικός Γραμματέας Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής «οι δαπάνες του δημοσιου μέχρι σήμερα ελέγχονταν προληπτικά από τον επίτροπο της οικείας δημόσιας υπηρεσίας. Αυτός λοιπόν εβλεπε εάν η δαπάνη ειναι νόμιμη και την ενέκρινε όμως μετά την εκτέλεση της δαπάνης δε γινόταν κατασταλτικός έλεγχος γιατί το ελεγκτικό συνέδριο έλεγε «μια φορά τα ελέγχω». Τώρα με αυτή τη διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 45 του νόμου 4071/2012 που είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, μπορεί να υπάρξει εκτός από τον προκριματικό έλεγχο να υπάρξει και κατασταλτικός έλεγχος και τότε βρίσκονται τα διάφορα εγκλήματα καθώς ελέγχεται εάν πραγματοποιήθηκε πραγματικά ή όχι η δαπάνη.

Αυτή ειναι η καινοτομία του νόμου και έτσι θα βρούμε πάρα πολλές υποθέσεις που πήραν παράνομα χρήματα. Είναι σπουδαία αυτή η καινοτομία που έγινε κατόπιν δικής μου επιστολής στον πρώην Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος συνέταξε αυτή τη διάταξη η οποία ψηφίστηκε από τη βουλή με νόμο του κυρίου Παπαδήμου.

Εγώ έστειλα στη Δικαιοσύνη πάνω από 1.000 υποθέσεις που δεν αφορούν όλες παράνομες πληρωμές. Οι παράνομες πληρωμές καταλογίζονται με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά η αρμόδια ΔΟΥ βεβαιώνει το χρέος και ζητά από τον διωκόμενο, από αυτόν που είναι υπόλογος να τα επιστρέψει.

«ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ» ΟΜΟΛΟΓΕΙ Ο ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ

«Το εάν θα επιστραφούν τα χρήματα ή όχι είναι μάλλον αμφίβολο οπως γινεται γενικά με όλα τα χρέη» παραδέχεται με παρρησία ο Γενικός Γραμματέας Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. » Δυστυχώς τα περισσότερα χρέη εάν και βεβαιούνται δεν επιστρέφονται. Και αυτό συμβαίνει γιατί ένας που έχει κλέψει και έχει υπεξαιρέσει δεν τα κλέβει για να επιστρέψει κάποτε, τα εξαφανίζει και συνήθως δεν έχει περιουσία για να την κατάσχεις.

Το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν μπλοκάρεις αμέσως κάθε περιουσιακό στοιχείο του κλέφτη που αυτό δε γινόταν εως τώρα ή γινόταν σε σπάνιες περιπτώσεις. Κάθε χρέος για να εισπραχθεί πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτελέσεως. Να βεβαιωθουν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, να γίνει πινακας κατατάξεων, να καταταγούν το δημόσιο και οι τράπεζες και να μοιραστούν τα λεφτά. Ενας που έχει μεγάλη περιουσία, ειναι εύκολο να του πάρεις τα κλεμμένα, ομως αυτοί που κάνουν υπεξαιρέσεις φροντίζουν να μην έχουν μεγάλη περιουσία στη διάθεση τους φανερά και εκεί είναι πολύ δύσκολο να πάρεις πίσω τα κλεμμένα. Γεγονός είναι πως ο νομος είναι ένα βημα καθώς ο άλλος φοβάται πια να κλέψει γιατί ξέρει πως κάποια στιγμή τα χρέη θα ανακαλυφθούν και θα βεβαιωθούν.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ COLPO GROSSO ME TH ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
«Οι δαπανες οι υπέρογκες αφορουν σε δημόσια έργα και σε δημόσιες αναθέσεις έργων» εξηγεί ο κύριος Ρακιντζής και συνεχίζει » δηλαδή έαν μια δαπάνη ειναι ένα εκατομμύριο που δεν έπρεπε να δοθεί μπορεί να βεβαιωθεί αλλά και αυτό αργεί πάρα πολύ. Μιλάμε για προμήθειες μεγάλων έργων που εκεί τα ποσά είναι πραγματικά μεγάλα. Και γι΄αυτό κατά καιρούς ανακαλύπονται στις τράπεζες μεγάλα ποσά που είναι προϊόν υπεξαιρέσεων.

Υπάρχουν βέβαια και τα υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για υπερωρίες και επιδόματα που έχουν λάβει παράνομα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι με την αιτιολογια ότι έκαναν κάποια μαθήματα κατάρτισης ή κάποια ταξίδια που ποτέ δεν έκαναν. Σκεφτείτε πως εάν ένας υπάλληλος με αυτό τον τρόπο έπαιρνε παράνομα 1.500 ευρώ το μηνα, εάν το αθροιζόμενο αυτο το ποσό μας κάνει να μιλάμε για υπέρογκα ποσά».

Οι πολίτες όμως ζητούν άμεσα δικαιοσύνη και επιθυμούν να δουν επιτέλους τους κλεφτες να τιμωρούνται και αυτό δεν είναι λαϊκισμος, ειναι λαϊκή απαίτηση. Είναι η απαίτηση και των περισσοτέρων δημοσίων υπαλλήλων που ποτέ δεν έφαγαν με χρυσά κουτάλια και που θέλουν οι επίορκοι συνάδελφοί τους να εντοπιστούν και να επιστρέψουν μέχρι και το τελευταίο ευρω τα κλεμμένα.

Aκούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Ρακιντζή στο NewsIt…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρύος ιδρώτας στο δημόσιο! – Με νόμο θα επιστρέψουν επιδόματα και υπερωρίες που έπαιρναν παράνομα!
 

Διαπιστώσεις τέλος! Απαντήσεις ΤΩΡΑ για το πως θα γυρίσουν πίσω τις συντάξεις και τα επιδόματα που έπαιρναν παράνομα 200.000 βάζοντας «μέσα» τα ταμεία

Στη φυλακή οι δύο υπάλληλοι του Ανάπτυξης που “πιάστηκαν” με μίζες!

Σε ισχύ το νέο πειθαρχικό στο Δημόσιο – Βαριές «καμπάνες» και πρόστιμα έως 100.000 ευρώ

 

 

#TAGS MM