weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κληρώνει σήμερα για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις στο δημόσιο- Τι περιμένει τουλάχιστον 7.000 εργαζομένους

Κληρώνει σήμερα για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις στο δημόσιο- Τι περιμένει τουλάχιστον 7.000 εργαζομένους | Newsit.gr

Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, σήμερα το μεσημέρι.

Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή την ενοποίηση περίπου 90 φορέων, μεταξύ των οποίων 11 μεγάλων οργανισμών που απασχολούν συνολικά 7.000 εργαζομένους. Όσοι από τους εργαζομένους στα ΝΠΙΔ αξιολογηθούν ως πλεονάζον προσωπικό θα τεθούν σε καθεστώς «εφεδρείας» και θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού τους για 12 μήνες. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρει ότι έχουν κλείσει ή συγχωνευθεί και 4.500 φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον «Καλλικράτη», ενώ μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 77 μικροί οργανισμοί και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας η πρώτη ομάδα υπαλλήλων αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών. Ο Εφαρμοστικός Νόμος προβλέπει για τους έφεδρους υπαλλήλους την αξιολόγησή τους από το ΑΣΕΠ με αντικειμενικά κριτήρια (τυπικά προσόντα, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.) και την κατάταξή τους σε πίνακες με σειρά προτεραιότητας.

Από τους πίνακες θα μετατάσσονται σε αντίστοιχες θέσεις στον δημόσιο τομέα κατά 10% επί του συνόλου των προσλήψεων που θα επιτρέπει κάθε χρόνο η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων (1:10 το 2011 και 1:5 από το 2012 μέχρι το 2015). Επίσης θα μπορούν κατά τη διάρκεια της 12μηνης εφεδρείας να εργαστούν ως εποχικό προσωπικό στο Δημόσιο σε ποσοστό 30% από τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί, σε θέσεις μερικής απασχόλησης κατά απόλυτη προτεραιότητα ή στον ιδιωτικό τομέα. Οσοι δεν βρουν επαγγελματική διέξοδο μετά τη λήξη του 12μήνου θα απολύονται.

Καθοριστικό ρόλο για το μέλλον χιλιάδων υπαλλήλων που θα μπουν στην «εφεδρεία» θα διαδραματίσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να εξειδικεύσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Η λίστα των υπό κατάργηση φορέων – Ποιοι οργανισμοί παίρνουν σειρά

Εκτός των 11 οργανισμών που ανακοίνωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή έχει εισηγηθεί τη συγχώνευση και κατάργηση 78 οργανισμών. Συγκεκριμένα έχει εισηγηθεί:

Την κατάργηση 8 οργανισμών:

•Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
•Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (Ε.Ο.Ε.Τ)
•Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ)
•Σταθμός Ελέγχου Κάπρων
•Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)
•Εργο Πολιτών
•Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία
•Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων

Τη λύση και εκκαθάριση 32 φορέων και υπηρεσιών:

Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ Α.Ε.) (υπάρχει πρόταση και για συγχώνευση με τον ΕΦΕΤ)
Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΙΕΚΕΜ – ΟΕΕ)
28 Κέντρα Νεότητας (Κέντρων Εργαζόμενου Κοριτσιού- ΚΕΚ και Κέντρων Εργαζόμενων Νέων – ΚΕΝ)
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε.
Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.

Και τη συγχώνευση 38 οργανισμών:

-Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού
– Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά – Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας – Ματθαίος Λιούγκας και το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά – Πέτρος Καπαγέρωφ στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά.
– Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων με το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων
-Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων
– Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης (αυτοτελές τμήμα) με το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος
– Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», ο Οργανισμός Διαχείρισης του Ελαιώνα και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Ποταμού Κηφισού σε νέο ΝΠΙΔ
– Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη σε ένα ΝΠΔΔ.
– Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.
– Η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
– Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.) με την εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (Ε.Β.Ε.Τ.Α.Μ. Α.Ε.) και η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ενδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ) σε μια εταιρεία.
– Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και τον Οργανισμό Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών.
– Ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΝΠΙΔ), το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε.) (ΝΠΙΔ) και ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) (ΝΠΙΔ) σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Αγροτικής Ερευνας, Εκπαίδευσης και Ελέγχων – ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΘ.Ο.ΑΓ.Ε.Π. ? ΔΗΜΗΤΡΑ)
– Τη συγχώνευση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε, με την Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)
-Τη συγχώνευση, ενοποίηση και αναδιοργάνωση των φορέων: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική-Πληροφορική Α.Ε., Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. σε έναν ενιαίο και σύγχρονο Εθνικό Οργανισμό Εργασίας (Ε.Ο.Ε.)

Πως θα προχωρήσει η διαδικασία – Ο οδικός χάρτης των συγχωνεύσεων

Η απουσία τεχνογνωσίας σε θέματα καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών αλλά και η ταχύτητα με την οποία πρέπει να δράσει η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, πρόκριναν τη λύση για αναζήτηση τεχνικού συμβούλου. Στο έργο που καλείται να παραδώσει η εταιρεία συμβούλων που θα επιλεγεί είναι ο «οδικός χάρτης» των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, που θα περιλαμβάνει τα κριτήρια με τα οποία θα εντάσσονται οι φορείς στον σχεδιασμό αλλά και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο και στους εργαζομένους το «κλείσιμο» ενός δημόσιου φορέα. Συγκεκριμένα οι τεχνικοί σύμβουλοι θα πρέπει να παρουσιάσουν στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών:

Την πρόταση των φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν κατά σειρά προτεραιότητας.
Εργαλεία και οδηγίες σχετικά με τη διαμόρφωση ενιαίας διαδικασίας (προτεραιότητες σε τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν περικοπές δαπανών, τα κριτήρια με τα οποία προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό).
Εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας, οι οποίες θα καταγράφουν την εξοικονόμηση που θα προκύψει για το Δημόσιο, τις επιπτώσεις που θα έχει η συγχώνευση ή η κατάργηση οργανισμών στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία.
Εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων για τους νέους φορείς και σχέδια αξιοποίησης των εργαζομένων.
Υποστήριξη σε ειδικά θέματα εκκαθάρισης, οργάνωσης, εσωτερικού ελέγχου, ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων.
Για τους εργαζομένους των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών θα συνταχθούν μελέτες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπου θα καταγραφούν τα επαγγελματικά προσόντα κάθε υπαλλήλου. Επίσης θα προβλέπεται μετεκπαίδευση εργαζομένων, προκειμένου να στελεχώσουν νέες θέσεις στους φορείς που θα δημιουργηθούν.

Τα άλλα θέματα του υπουργικού Συμβουλίου

Στα βασικά θέματα συζήτησης περιλαμβάνεται επίσης η συζήτηση για την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, καθώς και η ενημέρωση από τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για θέματα της αρμοδιότητάς του.

1. Ενημέρωση και απόφαση για αναδιάρθρωση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Ευ.Βενιζέλος)

2. Ενημέρωση και απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις, (Ευ.Βενιζέλος)

3. Σχέδιο νόμου: Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος. (Μ.Παπαϊωάννου)

4. Σχέδιο νόμου: Πρώτα ο Μαθητής – Πρώτα η Σχολική Μονάδα – Νέα Διοίκηση για το Νέο Σχολείο, (Άννα Διαμαντοπούλου)

5. Σχέδιο νόμου: Σύσταση και λειτουργία Επικουρικής Ακτοφυλακής (εθελοντές που θα μπορούν να συνδράμουν το έργο των Λιμενικών). (Χρ.Παπουτσής)

6. Σχέδιο νόμου για τη βελτίωση της Ρυθμιστικής Διακυβέρνησης, (Δ.Ρέππας)

7. Προεπιλογή Συμβούλων της Επικρατείας για την πλήρωση της κενής θέσης Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, (Μ.Παπαϊωάννου)

8. Προεπιλογή Αρεοπαγιτών για την πλήρωση της κενής θέσης Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, (Μ.Παπαϊωάννου)

9. Ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο για θέματα αρμοδιότητας του.

#TAGS MM