Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κοινό μέτωπο κοινωνικών εταίρων για κατώτατο μισθό και δώρα – Παζαρεύουν το πάγωμα

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Πάγωμα όλων των μισθών για μια τετραετία ζήτησαν οι εργοδότες για να πάρουν ένα μεγάλο όχι από την ΓΣΕΕ. Στο μόνο που φαίνεται πως συμφωνούν είναι στην διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού.

Κοινό μέτωπο, συγκροτούν οι κοινωνικοί εταίροι στα θέματα των κατώτερων αμοιβών καθώς και του 13ου και 14ου μισθού. Με τον τρόπο αυτό, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, παρέχεται ένα ισχυρό επιχείρημα προς την Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών.

    Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του κοινωνικού διαλόγου, οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν στη διατήρηση χωρίς μεταβολές της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέχρι τη λήξη της στο τέλος του 2012, στην οποία συμπεριλαμβάνεται αύξηση των κατώτερων αμοιβών, κατά 2,6%. Συμφώνησαν επίσης στην αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

    Στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο από 3 ώρες, συζητήθηκε σχεδόν το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική αγορά εργασίας. Από την πλευρά των εργοδοτών τέθηκε το θέμα του μέσου μισθολογικού κόστους και ζητήθηκε το πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων. Υπήρξε απόλυτη διαφωνία από την πλευρά της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και η σχετική συζήτηση μετατίθεται εκ των πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της επόμενης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης της περιόδου 2013- 2014.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν επίσης, ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δομική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και εξουσιοδότησαν τα επιστημονικά ινστιτούτα των οργανώσεων να επεξεργασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν να συνεχιστούν κατά τις επόμενες μέρες οι συναντήσεις για τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση των απόψεων και προέβλεψαν ότι θα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία ίσως και μέσα στην εβδομάδα αλλά το αργότερο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Στη συνέχεια θα θέσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας στην Κυβέρνηση, από την οποία θα ζητήσουν, όπως είπαν, «να αναλάβει τις ευθύνες της». Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων.

    «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση σε θέματα μη μισθολογικού κόστους» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Δημήτρης Δασκαλόπουλος ο οποίος υπήρξε κατηγορηματικός στη διαβεβαίωση ότι τα θέματα του κατώτερου μισθού και των δώρων δεν αποτελούν αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ζητηθεί πλαφόν στο ύψος του 13ου και 14ου μισθού.

    «Ο ΣΕΒ προσήλθε χωρίς κόκκινες γραμμές» πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος «και έθεσε το σύνολο των θεμάτων που επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων», συνάντησε όμως την άρνηση της ΓΣΕΕ. «Είμαστε συνταξιδιώτες σε ένα καράβι που βουλιάζει και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να τα βγάλουμε πέρα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας Γιάννης Παναγόπουλος, συμφώνησε ότι ο διάλογος είναι ουσιαστικός και χαρακτήρισε «ομιχλώδες» το τοπίο μέσα στο οποίο διεξάγεται, τοπίο το οποίο «διαμορφώνουν οι ασφυκτικές πιέσεις της “τρόικας” και η δαμόκλειος σπάθη της μονομερούς νομοθετικής παρέμβασης εκ μέρους της Κυβέρνησης». Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρχηγών των μεγαλυτέρων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ζήτησε από τους βουλευτές «να μην στέρξουν να δεχθούν νομοθετικές παρεμβάσεις πριν να υπάρξει οριστική συμφωνία».

    «Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος και ασφάλεια δικαίου υπό την απειλή διαταγμάτων που θυμίζουν άλλες εποχές» τόνισε.

    Σχολιάζοντας διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποδίδονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «φαντασιακά και ιδεοληπτικά ζητήματα», ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν ότι «κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ».

    Αναφερόμενος τέλος στη στάση του ΠΑΜΕ αλλά χωρίς να το κατονομάζει, τόνισε ότι «δεν δικαιώνονται από το αποτέλεσμα, όσοι παρεμπόδισαν τον κοινωνικό διάλογο» και τους κάλεσε να μην αποφεύγουν τη συμμετοχή τους σε αυτόν «εφόσον είναι μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ».

    «Αντιστεκόμαστε στην αποτυχημένη συνταγή της “τρόικας” και διεκδικούμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προστασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κουτσούκης ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις και απέδωσε τις πιέσεις οι οποίες ασκούνται σε εκείνους που χρησιμοποιούν την κρίση για να «ψωνίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό».

«Πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε τους “πόντιους πιλάτους”, περιμένοντας να αποφασίσουν οι άλλοι για μας» τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «τα προβλήματα είναι κοινά και προκαλούνται εξαιτίας της μεγάλης και παρατεινόμενης ύφεσης, που προκαλεί μεγάλη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και απώλειες θέσεων εργασίας». Ο κ. Ασημακόπουλος είπε επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία ώστε μαζί με τις κατώτερες αμοιβές, να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και οι θέσεις εργασίας».

«Είμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, και πρόσθεσε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν ότι δεν είναι ο κατώτερος μισθός που ευθύνεται για τα λουκέτα και την ύφεση». Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων αποτελεί «ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Κυβέρνηση» και επανέλαβε την ανάγκη για την προστασία των ρυθμίσεων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Άφησε όμως ανοιχτό το ζήτημα του παγώματος των αυξήσεων για τη διετία 2013- 2014.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, εργοδοτικοί φορείς έχουν θέσει στο παρασκήνιο προς την τρόικα αλλά και προς την κυβέρνηση θέματα αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Έχει τεθεί θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για τη διαιτησία ώστε να μην επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή των εργαζομένων και η κατάργηση της μετενέργειας, της ισχύος δηλαδή των συλλογικών συμβάσεων έξι μήνες μετά τη λήξη τους ώστε να διευκολύνεται η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Μια συμφωνία των εταίρων, ακόμη και περιορισμένη, θεωρείται σημαντική αφού θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών στις συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΕΒ: Ζητεί κατάργηση τριετιών και αυτόματων αυξήσεων – Σε εξέλιξη η συνάντηση εργοδοτών – εργαζομένων

Κοινό μέτωπο εργοδοτών-εργαζομένων για να σώσουν τον 13ο και 14ο μισθό – Τι αποκαλύπτει το έγγραφο φωτιά της τρόικας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε