Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κομισιόν: Προοδεύουν οι χειρισμοί της Ελλάδας για την παράνομη μετανάστευση, αλλά…

Κομισιόν: Προοδεύουν οι χειρισμοί της Ελλάδας για την παράνομη μετανάστευση, αλλά…

Σημαντική πρόοδο της Ελλάδας, στην ανάσχεση των ροών της παράνομης μετανάστευσης, διαπιστώνει εκπρόσωπος του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε η Μόνικα Έκστρομ από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: «Ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης» που οργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Τόνισε πως η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και ανέφερε ότι από το καλοκαίρι του 2012 οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάσχεση των ροών της παράνομης μετανάστευσης, ενισχύοντας τον έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία.

Πρόσθεσε ακόμη, πως γίνονται μεγάλες προσπάθειες από την ελληνική πλευρά για την αύξηση του ποσοστού εθελοντικής επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Η κ. Έκστρομ επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν ακόμη δύο προτεραιότητες προκειμένου να βελτιωθεί περισσότερο η κατάσταση. Η πρώτη είναι «η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής για όσους εισέρχονται, όπου υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση στις συνθήκες κράτησης ειδικά στις υπηρεσίες υγείας και διατροφής» καθώς όπως είπε: «Τα κέντρα κράτησης και υποδοχής πρέπει να συμβαδίσουν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Η δεύτερη προτεραιότητα πρέπει να είναι η διασφάλιση μιας δίκαιης και ανοιχτής διαδικασίας παροχής ασύλου» και για αυτό, όπως είπε, «είναι αναγκαία η πλήρης λειτουργία των τριών νέων υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Ασύλου, της Υπηρεσίας Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και της Αρχής Προσφυγών».

Στο μεταξύ, σε σημερινό δημοσίευμα το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκα θέματα Europolitique, αναφέρει οτι η Ελλάδα παρά τις προόδους της, δεν ικανοποιεί ακόμη τα κριτήρια για την ορθή αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης,

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δουβλίνο και τονίζει πως οι υπουργοί της ΕΕ δήλωσαν «ικανοποιημένοι» από το νέο σχέδιο δράσης της Ελλάδας σχετικά με το άσυλο και τη μετανάστευση, ενώ υπενθυμίζει ότι η χώρα είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2011 για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ατομικής αξιοπρέπειας.

Όπως αναφέρει, ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, παρουσίασε στους ομολόγους του το νέο σχέδιο δράσης, που αναθεώρησε εκείνο του Αυγούστου 2010, σχετικά με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε τον περασμένο Οκτώβριο μεγάλο αριθμό προβλημάτων παρά τις κάποιες προόδους (όπως τη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας για τους τρεις νέους σταθμούς υποδοχής και τη διαχείριση των διαδικασιών αίτησης ασύλου). Η ενίσχυση των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου, που έχει καταστεί η κύρια πύλη εισόδου των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, οδήγησε επίσης σε μείωση κατά 30% των παράνομων εισόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός. Στοιχεία που εξηγούνται, όπως αναφέρεται, από την ευρωπαϊκή βοήθεια, που παρέχει ο οργανισμός Frontex για τον έλεγχο των συνόρων, αλλά και από την καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.

«Όμως, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά να γίνουν» επέμεινε η αρμόδια Επίτροπος Mάλστομ, της οποίας οι υπηρεσίες αξιολογούν την κατάσταση σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με την Επίτροπο, το νέο σχέδιο δράσης θέτει πιο σαφείς και δομημένες προτεραιότητες.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, από πλευράς Μη κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) η Ελλάδα εξακολουθεί να καταδικάζεται. «Ο μη σεβασμός από την Ελλάδα των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, λαμβάνει σήμερα διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε ο διευθυντής του Προγράμματος «Ευρώπη και Κεντρική Ασία» της Διεθνούς Αμνηστίας, στο πλαίσιο της δημοσίευσης σχετικής έκθεσης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρεται, στις 27 Νοεμβρίου του 2012 ο Ν. Δένδιας είχε δηλώσει στο πλαίσιο ενός συνεδρίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετανάστευσης ότι «ένα από τα σημαντικότερα βήματα θα είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος παροχής ασύλου, που θα είναι πλήρως λειτουργικό το πρώτο τετράμηνο του 2013 και στο οποίο θα εργάζονται ανεξάρτητα στελέχη που σήμερα εκπαιδεύονται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου σε συνεργασία με τα Η.Ε.».

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι χθες οι υπουργοί Εσωτερικών ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο διανομής σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως ένα ποσό επείγουσας βοήθειας ύψους 9,8 εκατ. ευρώ, που είχε διατεθεί στα τέλη του 2010 για τους πρόσφυγες.

Διαβάστε

Ικανοποιημένη η Κομισιόν για το φορολογικό

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε