Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κόβουν ακόμα και τις δόσεις για την εφορία!

Κόβουν ακόμα και τις δόσεις για την εφορία!

Το βέτο της τρόικας πέρασε και η ευνοϊκή ρύθμιση για… πληρωμή της εφορίας σε 10 δόσεις έπεσε στη «μαύρη τρύπα» των εσόδων!

Η κυβέρνηση ήθελε να αποπληρώνουν οι φορολογούμενοι το φόρο εισοδήματος σε 10 δόσεις. Αλλά άκουσαν το όχι από τα χείλη της τρόικας σε όλες τις γλώσσες. Θα ανοίξει μαύρη τρύπα 1.2 δισ. ευρώ στα φετινά έσοδα του δημοσίου, είπαν.

Και τώρα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ρύθμιση για αποπληρωμή σε επτά δόσεις, αλλά με χαμηλότερο εισοδηματικό πλαφόν.

Το σενάριο για τη νέα ρύθμιση που θα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα, ευελπιστώντας να πάρει τελικά το «πράσινο φως», προβλέπει περιορισμό των δόσεων για την εξόφληση του φετινού εκκαθαριστικού μέχρι σε 7 μηνιαίες αντί των 10, που ήταν αρχικά, ενώ το εισοδηματικό οικογενειακό πλαφόν για την ένταξη στο μέτρο κατεβαίνει κάτω από τις 100.000 ευρώ και τοποθετείται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ.

Κάθε δόση θα είναι από 300 ευρώ και πάνω, ενώ το σύνολο του φόρου θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Που σημαίνει ότι το ποσό της δόσης θα εξαρτάται από το ύψος του φόρου που πρέπει να καταβληθεί.

Για παράδειγμα, αν με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα ο συνολικός φόρος ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, η κάθε μηναία δόση θα είναι 428,5 ευρώ και όχι 300 ευρώ, αφού το ποσό θα πρέπει να εξοφληθεί σε επτά ισόποσες δόσεις (3.000:7=428,5 ευρώ). Αν ο συνολικός φόρος είναι 10.000 ευρώ, η κάθε μία από τις επτά δόσεις θα ανέρχεται σε 1.428,5 ευρώ.

Αν το ποσό του φόρου είναι 1.500 ευρώ, τότε θα εξοφληθεί σε πέντε και όχι σε επτά δόσεις, αφού η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.

Υπάρχει και η σκέψη ο αριθμός των δόσεων να συνδυαστεί και με την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου, δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο ύψος να καταβάλλουν τον φόρο σε λιγότερες από επτά δόσεις, που θα ισχύουν για τους υπολοίπους.

Για όσους έχουν καταβάλει ήδη την πρώτη δόση του φόρου, στη νέα ρύθμιση θα ενταχθεί το υπολειπόμενο από το συνολικό ποσό του φόρου, αλλά παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο αν ο διακανονισμός για την καταβολή του φόρου σε δόσεις θα γίνεται αυτόματα από την Εφορία με την αποστολή νέου εκκαθαριστικού ή θα πρέπει οι φορολογούμενοι να πάνε στην Εφορία και να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Οι οριστικές αποφάσεις για τη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας. Η τελική μορφή της ρύθμισης θα εξαρτηθεί και από την αποδοχή από την τρόικα των νέων προτάσεων της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα μέτρα του 2012.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτη συμφωνία με την τρόικα – “Κλείδωσαν” μέτρα από τα 11,5 δισ

Συγχωνεύσεις και αποκρατικοποιήσεις στο τραπέζι των τριών – Σήμερα η νέα συνάντηση Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη

Η ατζέντα Βενιζέλου στις συναντήσεις με Σαμαρά-Κουβέλη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε