Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κρας τεστ για τις αυξήσεις μισθών η συλλογική σύμβαση των ναυτικών

Μετά την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας ώστε να μην ισχύσουν οι διαιτητικές αποφάσεις στον ιδιωτικό τομέα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας έρχεται να δώσει αυξήσεις 2% για το 2010!

Κρας τεστ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς.
 
Αυξήσεις της τάξεως του 2% για το 2010 για τους έλληνες ναυτικούς που εργάζονται σε πλοία της εσωτερικής και εξωτερικής ακτοπλοΐας που ανήκουν σε εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) αλλά και σε κρουαζιερόπλοια προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη χθες μεταξύ του συνδέσμου και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
 
Οι αυξήσεις αυτές, ως είθισται, έχουν αναδρομική ισχύ, πλην όμως προκάλεσαν ρήγμα εντός των κόλπων του συνδέσμου καθώς ο εκπρόσωπος της ακτοπλοϊκής εταιρείας Αegean Speed Lines και μέλος της διοίκησής του κ. Ι. Δεπάστας διαχώρισε τη θέση του και υπέβαλε την παραίτησή του.
 
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην ελληνική ακτοπλοΐα υποχρεώνουν τις εταιρείες του κλάδου να ακολουθήσουν μια περισσότερο συντηρητική πολιτική σε κρίσιμους τομείς της δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι μισθοί των ναυτικών που απασχολούνται στα πλοία της εν λόγω κατηγορίας. Αντίθετα με τον σύνδεσμο, η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) δεν έχει υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για τους ναυτικούς που απασχολούνται σε πλοία που βρίσκονται υπό τη διαχείριση εταιρειών-μελών της.
 
Η ΕΕΝ έχει προτείνει τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία προβλέπει αύξηση 0,50% για το 2010, 2% για το 2011 και 2,2% για το 2012. Η ΠΝΟ έχει απορρίψει την πρόταση της ένωσης και απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν υπογραφεί άμεσα νέα ΣΣ Εργασίας.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε