Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Κρίσεις για 28700 προϊσταμένους στο Δημόσιο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αρχίζουν από τις αμέσως επόμενες ημέρες οι…

κρίσεις για τους 28.700 προϊσταμένους στο Δημόσιο, που θα επιλεγούν βάσει του νέου συστήματος, το οποίο ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή.

 

Με τον προηγούμενο νόμο (νόμο Παυλόπουλου του 2004) καρατομήθηκαν μέσα σε μία ημέρα χιλιάδες διευθυντικά στελέχη, ενώ οι μαζικές διαδικασίες επιλογής που ακολούθησαν συνοδεύτηκαν από καταγγελίες για αναξιοκρατικές τοποθετήσεις υπαλλήλων σε θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών. Αναξιοκρατία

Τα παραδείγματα επιλογής υπαλλήλων χωρίς προσόντα είναι πολλά. Έτσι, βρέθηκε να επιλέγεται διευθυντής σε Εφορία υπάλληλος που είχε μόνον απολυτήριο λυκείου και δεν γνώριζε κάποια ξένη γλώσσα ούτε καν είχε προϋπηρεσία σε άλλη θέση ευθύνης.Αντιθέτως, στο πλαίσιο της κρίσης για την ίδια θέση, άλλος υποψήφιος βρέθηκε να είναι απλός υπάλληλος, παρ΄ ότι είχε πανεπιστημιακές σπουδές, γνώριζε μία ξένη γλώσσα και είχε διατελέσει 6 χρόνια τμηματάρχης και 3 χρόνια διευθυντής.

 

Με τις ίδιες διαδικασίες, στο υπουργείο Εσωτερικών «χρίστηκε» διευθυντής υπάλληλος με πτυχίο Θεολογίας και χωρίς άλλα προσόντα ή εμπειρία ως προϊστάμενος. Στα… αζήτητα παρέμεινε, αντιθέτως, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με μεταπτυχιακό, γνώση δύο ξένων γλωσσών και προϋπηρεσία σε θέσεις τμηματάρχη και διευθυντή συνολικά 8 ετών.

 

“Οι προϊστάμενοι αυτοί έβαζαν υπογραφές για τα Βατοπέδια, έδιναν επιχορηγήσεις εκεί που δεν έπρεπε”, σχολιάζουν χαρακτηριστικά στελέχη του Δημοσίου.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως με το νέο σύστημα για να καταλάβει κάποιος υποψήφιος θέση ευθύνης θα πρέπει να έχει προηγουμένως υπηρετήσει ως προϊστάμενος- τμήματος, διεύθυνσης ή γενικής διεύθυνσης. Αντιθέτως, με το προηγούμενο καθεστώς βαρύτητα δινόταν μόνον στον συνολικό αριθμό των ετών υπηρεσίας ανεξαρτήτως εμπειρίας σε θέση ευθύνης.

Για πρώτη φορά εξάλλου, η διαδικασία της συνέντευξης γίνεται με αντικειμενικό τρόπο. Βασική διαφοροποίηση είναι πως θα είναι πλέον δημόσια, δηλαδή θα μπορούν να παρίστανται σε αυτήν και άλλοι υποψήφιοι, ενώ προβλέπεται έκφραση αιτιολογημένης γνώμης από τα μέλη του συμβουλίου που θα τη διενεργούν.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε