Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Ξεκλειδώνει” η ενεργειακή θωράκιση σπιτιών

Το πρόγραμμα “εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, που αφορά…

στην επιδότηση επισκευών εξοικονόμησης ενέργειας σε σπίτια βρίσκεται επιτέλους στην τελική του ευθεία.

Στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν πάνω από 100 χιλιάδες κατοικίες.

Για να ενταχθεί κάποιο κτίριο στο πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να έχει περάσει από ενεργειακή επιθεώρηση που θα καθορίσει και τις απαιτούμενες εργασίες.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν θερμομόνωση, τοποθέτηση διπλών κουφωμάτων και υαλοπινάκων, αλλαγή καυστήρα και λέβητα με νέους πετρελαίου ή φυσικού αερίου, κλπ.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι: Το κτίριο να είναι κύρια κατοικία με οικοδομική άδεια πριν την 1 Ιανουαρίου του 1980 και να βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης από 1.500 ευρώ το τ.μ. και κάτω. Το πρόγραμμα αφορά μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εφόσον το 50% των ιδιοκτητών πληροί τους όρους.

Για το πρόγραμμα υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια:

– Για ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ, ο δικαιούχος μπορεί να πάρει επιδότηση ως το 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού, αλλά και δάνειο.

– Για ατομικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ μπορούν να πάρουν χαμηλότοκο δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και απευθείας επιδότηση μέχρι κάποιου ποσοστού.

– Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα δικαιούνται επίσης δωρεάν επιθεώρηση και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ.

 

– Οι εργασίες δεν μπορούν να ξεπερνούν σε κόστος τις 15 χιλιάδες ευρώ.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:

– Με την προκήρυξη του προγράμματος καλείται ο ενεργειακός επιθεωρητής που κάνει τον πρώτο έλεγχο και εισηγείται τις παρεμβάσεις, το κόστος τους και εκδίδει το πιστοποιητικό

– Κατατίθενται τα δικαιολογητικά ενώ η αίτηση γίνεται μέσω των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα

– Αξιολογούνται οι αιτήσεις, ενημερώνονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και ξεκινούν οι εργασίες

– Γίνεται δεύτερη επιθεώρηση, και εκδίδεται νέο πιστοποιητικό για το έργο

– Όταν εγκρίνεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα εκταμιεύεται το επιδοτούμενο δάνειο, ενώ απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών των δαπανών καθώς και πιστοποιητικό υλοποίησης του έργου.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε