Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου : Ποια είναι η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου : Ποια είναι η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Αλλαγή σελίδας στο χώρο της Δικαιοσύνης, σε μία κρίσιμη και ταραγμένη περίοδο, υποδηλώνει η επιλογή της Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου, για τη θέση της Εισαγελέως του Αρείου Πάγου, από το υπουργικό συμβούλιο.

Η αντικαταστάτρια της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στις 30 Ιουνίου λόγω συνταξιοδότησης, έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία 38 ετών στον εισαγγελικό κλάδο.Η κυρία Δημητρίου εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 3 Νοεμβρίου του 1978 και προήχθη στη θέση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου στις 22 Αυγούστου 2012.Στα 64 της χρόνια έχει μπροστά της τρία χρόνια θητείας στη θέση του πρώτου τη τάξει εισαγγελικού λειτουργού της χώρας. 

Η νέα εισαγγελέας η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντα της την 1η Ιουλίου 2016 φέρεται αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης και την τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δικαστική λειτουργία. 

Η κυρία Δημητρίου είναι η δεύτερη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά την Ευτέρπη Κουτζαμάνη καθώς τα τελευταία χρόνια η επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει γυναικείο “άρωμα”. 

Ο τελευταίος σημαντικός σταθμός στη  διαδρομή της κυρίας Δημητρίου στον εισαγγελικό κλάδο ήταν η συμμετοχή της στο Ειδικό Δικαστήριο που δίκασε τον πρώην Τσάρο της Οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από την εισαγγελική έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου η κυρία Δημητρίου έδωσε σθεναρή μάχη προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.  

Στην αγόρευση της, η οποία τελικά δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Ειδικού Δικαστηρίου, ζήτησε να καταδικαστεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών για δύο κακουργήματα, εκφράζοντας την απογοήτευση της για την συμπεριφορά του, η οποία- όπως είχε τονίσει- προερχόταν από το προσωπικό του συμφέρον να προστατέψει τους συγγενείς του και την πολιτική του εικόνα. Εάν η πρόταση της είχε υιοθετηθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα βρισκόταν αντιμέτωπος ακόμα και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. 

Στο παρελθόν η κυρία Δημητρίου έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις όπως το σκάνδαλο του σιδηροδρομικού έργου Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες (τρίτο τμήμα του Προαστιακού σιδηροδρόμου), την υπόθεση της Interamerican αλλά και τις διώξεις κατά μελών της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Το τελευταίο διάστημα ήταν η αρμόδια αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για θέματα ανηλίκων. 

Η κυρία Δημητρίου κατάγεται από το Αίγιο και είναι πτυχιούχος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε