Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κύκλωμα νονών στη Λάρισα: 48 συλλήψεις και ολονύχτιες έφοδοι

Η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλία και ίσως στην επαρχιακή Ελλάδα, πανελλήνιας εμβέλειας, η οποία αφορά σε εμπορία ναρκωτικών, όπλων, πλαστογραφία, μαστροπεία κ.λπ. βρίσκεται σε εξέλιξη με μεγάλη μυστικότητα εδώ και μήνες και χθες τα ξημερώματα ξέσπασε με εφόδους σε 34 διαφορετικά σημεία.
Επίκεντρο η Λάρισα, όπου έγιναν και οι περισσότερες συλλήψεις από τους 48 (!) συλληφθέντες, ενώ, μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν και 43 (!) αυτοκίνητα.
 
Η επιχείρηση αφορά σε τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, που σε αρχηγικό επίπεδο επικοινωνούσαν μεταξύ τους, με τέσσερις αρχηγούς που είναι έγκλειστοι των φυλακών σε Λάρισα, Κορυδαλλό και Πάτρα.
Άλλοι 14 εκ των συλληφθέντων θεωρούνται αρχηγικά μέλη των τριών οργανώσεων. Η δικογραφία που σχηματίζεται περιλαμβάνει τουλάχιστον 150 άτομα και οι εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών είναι ότι θα ξεπεράσουν τα 200. Η δικογραφία αφορά τις κατηγορίες εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, μαστροπεία, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε από τις αστυνομικές αρχές, θεωρείται βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε ο «υπερκοριός» της ΕΛ.ΑΣ. και έγιναν παρακολουθήσεις τηλεφώνων, τους τελευταίους μήνες.
 
Με βαριοπούλες και σκυλιά
 
Η εξάρθρωση έγινε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, με συνεργασία άνω των 100 αστυνομικών. Με βαριοπούλες, αστυνομικά σκυλιά εκπαιδευμένα για ναρκωτικά και όπλα, ξεκίνησαν τα ξημερώματα οι έρευνες, έσπασαν πόρτες και παράθυρα και έγιναν έρευνες και συλλήψεις παρουσία οκτώ εισαγγελέων.
 
Από τους συλληφθέντες οι 44 είναι Έλληνες και δύο αλλοδαπές γυναίκες.
Από τις έρευνες στα 34 σπίτια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Κάνναβη συνολικού βάρους 1.303 γραμμαρίων. Κοκαΐνη συνολικού βάρους 44 γραμμαρίων. Ηρωίνη συνολικού βάρους 6,1 γραμμαρίων. Οκτώ δενδρύλλια κάνναβης. Πέντε ζυγαριές ακριβείας. Δύο πυροβόλα όπλα (πιστόλια με σιγαστήρες). Μία καραμπίνα. Ένα πιστόλι αερίου με τη γεμιστήρα του και σιγαστήρα. Ένα τσεκούρι. Ένα ξίφος. Οχτώ μαχαίρια. Μία σιδερογροθιά. Δύο σπρέι πιπεριού. Δύο ζευγάρια κιάλια. Ογδόντα οκτώ κινητά τηλέφωνα. Έντεκα ψηφιακές κάρτες sim. Σαράντα τρία (43) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα. Χρηματικό ποσό 32.530 ευρώ. Τέσσερα βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζών. Ένα αστυνομικό φάρο αυτοκινήτου. Ένα διπλότυπο μπλοκ βεβαίωσης παραβάσεων τροχαίας. Δύο ζεύγη μεταλλικών ράβδων ανίχνευσης χρυσού. Ένας ανιχνευτής μετάλλων. Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, καταρτίζονταν και πλαστές βεβαιώσεις κέντρων απεξάρτησης για χρήση στα δικαστήρια κλπ.

Σε αστυνομική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι: «Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκαν η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν τις τρεις εγκληματικές οργανώσεις, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση, όπως αποτυπώνονται στο σκαρίφημα (σ.σ. δόθηκε στους δημοσιογράφους), ο τρόπος και η μέθοδος δράσης τους («modus operandi»), καθώς επίσης και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και συνεργασίες. Επιπλέον στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται ο τρόπος νομιμοποίησης των εσόδων των εγκληματικών οργανώσεων από τις παράνομες δραστηριότητές τους. Οι έρευνες συνεχίζονται και θα ακολουθήσει λεπτομερές δελτίο τύπου. Οι συλληφθέντες θα βρεθούν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ο οποίος λόγω του μεγάλου αριθμού τους θα μεταβεί ο ίδιος στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας».
 
Χθες το απόγευμα, εκτός από την επίσημη ανακοίνωση, δόθηκε και συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγος κ. Βασίλειος Χαλάτσης, που ήταν και ο γενικός συντονιστής της επιχείρησης, σημείωσε: «Εκφράζω τη μεγάλη ικανοποίηση και τις ευχαριστίες τις δικές μου και της ηγεσίας για τις πολύμηνες συντονισμένες έρευνες όλων όσων συμμετείχαν και ειδικά στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, που είχε το μεγαλύτερο βάρος και σε όλο το προσωπικό και των άλλων αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας».
 
Ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας ταξίαρχος κ. Συμ. Οφείδης σημείωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία, μετά από πολύμηνες συντονισμένες προσπάθειες, εξακριβώθηκαν η σύνθεση, οι ρόλοι και η σχέση των εμπλεκόμενων, ο τρόπος δράσης, οι μέθοδοι κλπ.». Ο διοικητής της δίωξης ναρκωτικών κ. Χρ. Καλούσιος: «Αρκετοί από τους εμπλεκόμενους έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν…».
 
Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε βροχή ερωτήσεων για τον τρόπο δράσης, ιδιότητες των συλληφθέντων, αλλά οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ τόνιζαν μόνο ότι θα υπάρξουν σήμερα και άλλες ανακοινώσεις, γιατί οι έρευνες θα συνεχίζονταν και τη νύχτα και ήδη γίνονταν και άλλες προσαγωγές. Τα γεγονότα έγιναν αστραπιαία γνωστά και προέκυψε πλήθος ερωτημάτων για την ταυτότητα των κατηγορουμένων.
 
 
 
Πηγή: Εφημερίδα “Ελευθερία” Λάρισας
 

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε