weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κύμα καταλήψεων στα σχολεία και απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών – γονέων και μαθητών

Κύμα καταλήψεων στα σχολεία  και απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών – γονέων και μαθητών
 Μαθητές σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται για καταλήψεις, ενώ ήδη σε κάποιες περιοχές όπως στο Βελεστίνο Μαγνησίας και στην Χαλανδρίτσα Αχαίας τα σχολεία τελούν υπό κατάληψη.
 
Μιλώντας στο NewsIt  ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεπές,  εξέφρασε την αντίθεση του στις αλλαγές αυτές και επεσήμανε πως η επαρχία θα ερημώσει.

Και προσθεσε «η κυβέρνηση υπακούοντας στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο και την Τρόϊκα προχωρά στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων. Με τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις, ουσιαστικά καταργούνται τα σχολεία της γειτονιάς και δημιουργούνται πολυπληθή σχολικά συγκροτήματα με 30 μαθητές στην τάξη. Είναι βέβαιο οτι σε τέτοιες συνθήκες η παιδαγωγική διαδικασία θα υποβαθμιστεί και η σχολική παραβατικότητα θα ανθίσει.

Επίσης είναι αυτονόητο ότι πολλά χωριά θα ερημώσουν, δεδομένου  ότι πολλές οικογένειες θα μετοικησουν στην έδρα του πλησιέστερου σχολειου που θα φοιτούν τα παιδιά. Το θέμα των σχολείων της επαρχίας είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα όσον αφορά στον νησιωτικό χώρο και στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα πρέπει να γίνει καμία συγχώνευση καθώς και εθνικοί λόγοι το απαιτούν και η ανάγκη να μην ερημώσουν οι περιοχές αυτές το επιβάλλει.

Όσοι γονείς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μετακομίσουν κοντά στα σχολεία των παιδιών τους ουσιαστικά οι ίδιοι θα αναγκαστουν να βάλουν εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών τους όπως συνέβαινε και παλαιοτερα στην Ελλάδα.  Εμείς ως εκπαιδευτικοί θα αντιταχθούμε στην εφαρμογή του μνημονίου στο χώρο της εκπαίδευσης για το λόγο αυτό θα πραγματοποιήσουμε διαμαρτυρία έξω απο το υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Δευτέρα».

Ακούστε τι είπε στο Newsit ο προεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και αντιπρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Δημήτρης Κοντός ο οποίος μίλησε στο newsit  και είπε πως «εμείς δεν θέλουμε την γκετοποιηση των σχολείων» .

Και συνέχισε λέγοντας » σκεφτείτε τι έχει να γίνει αν ένα παιδί κολλήσει τον ιό Η1Ν1 και είναι σε μια τάξη 30 μαθητών. Επίσης οι συγχωνεύσεις γίνονται δίχως την παραμικρή παιδαγωγική λογική. Υπάρχουν κτίρια που δεν έχουν κατασκευαστει, υπάρχουν σχολεία σε διπλοβάρδια και προς Θεού δε θέλουμε σχολεία που να είναι γκέτο, όπως η Γκράβα. Είμαστε ενάντια στη λογική που προσπαθεί να συγχωνεύσει την παιδεία, προσπαθει να βγάλει τα παιδιά μας αμορφωτα και να κάνει τα σχολεία χώρου μη μάθησης ενισχύοντας έτσι και την παραπαιδεία και την ιδιωτική παιδεία».

Ακούστε τι είπε στο Newsit o πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ Δημήτρης Κοντός.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπαράθεση εκπαιδευτικής κοινότητας και Υπουργείου Παιδείας κορυφώνεται καθώς την  ερχόμενη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους όλης της χώρας προκειμένου να συζητήσει το θέμα των συγχωνεύσεων. Την ίδια ώρα έξω απο το Υπουργείο Παιδείας η ΟΛΜΕ θα πραγματοποιησει διαμαρτυρία. 

 
Για την ίδια ημέρα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλα τα Δ.Σ. των τοπικών Ενώσεών της (εκτός Αττικής) να οργανώσουν. παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
 Συγχρόνως η ΟΛΜΕ  κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις παραστάσεις διαμαρτυρίας.
#TAGS MM