Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

“Λαθρέμποροι ιστορίας” οι υποθέσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα

“Λαθρέμποροι ιστορίας” οι υποθέσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η χώρα βρίσκεται στο μάτι διεθνών κυκλωμάτων που λυμαίνονται την αρχαία κληρονομιά μας. Ο γνωστός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή χειριζόμενος μεγάλες υποθέσεις όπως η κλοπή των αρχαίων από το Μουσείο της Κορίνθου, ο εντοπισμός του πίνακα του Ρούμπενς και τα αρχαία της Σκοτούσας μετέτρεψε την εμπειρία του σε βιβλίο και τη μοιράζεται μαζί μας

Στις σελίδες του βιβλίου του φιλοξενείται το παρασκήνιο μερικών από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που εξιχνίασε σε συνδυασμό με άγνωστες στο πλατύ κοινό λεπτομέρειες που αφορούν σε όλες τις δύσκολες ιστορίες που έζησε και περιγράφει.

Ο ερευνητής παρομοιάζει σε κάποιες περιπτώσεις τη χώρα μας με ξέφραγο αμπέλι, αδύναμη απέναντι σε κυκλώματα που μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα αντίστοιχα στον χώρο των ναρκωτικών.

« Η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο μουσείο, που σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζει ξέφραγο αμπέλι. Η πολιτιστική κληρονομιά μας δυστυχώς βρίσκεται στο έλεος των αρχαιοκάπηλων και θεωρώ οτι η αρχαιοκαπηλία είναι εθνική μειοδοσία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ιράκ είναι οι χώρες που θεωρούνται ιδανικός προορισμός για τα διεθνή οργανωμένα και αδίστακτα κυκλώματα που ασχολούνται με την αρχαιοκαπηλία. Σε πολλά σημεία θυμίζουν αυτά των ναρκωτικών καθώς το κέρδος από τις παράνομες αυτές υποθέσεις είναι ανυπολόγιστο. Για παράδειγμα ένα αντικείμενο του οποίου η μουσειακή τιμή είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ στην ελεύθερη αγορά μπορεί και να δεκαπλασιαστεί» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής.

Το βιβλίο Λαθρέμποροι ιστορίας κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Σιδέρη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε