Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

“Λαβράκια” στους ελέγχους για ακίνητα offshore

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία, που προκύπτουν από τις …

μέχρι σήμερα διασταυρώσεις και ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, σχετικά με τα ακίνητα, που βρίσκονται στην Ελλάδα και είναι δηλωμένα ότι ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρίες.

Σύμφωνα με το Capital, οι έλεγχοι δείχνουν ότι πολλοί Έλληνες φορολογούμενοι έχουν επιλέξει να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε εταιρίες με έδρα κάποιο φορολογικό παράδεισο. Άλλωστε, ο φόρος 3%, που ισχύει σήμερα, τους δίνει τη δυνατότητα να γλιτώνουν σημαντικά ποσά, σε σχέση με το αν το ακίνητο φορολογούνταν ως ιδιοκτησία του. Τότε, μπορεί το ΕΤΑΚ – ένα τοις χιλίοις – να σήμαινε λιγότερο φόρο, όμως ο ιδιοκτήτης του θα έπρεπε να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων, με τα οποία αγόρασε το ακίνητο.

 

Τι δείχνουν, λοιπόν, τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις διασταυρώσεις του ΚΕΠΥΟ;

 

Ότι offshore εταιρίες, που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα, υπάρχουν:

 

– Στη Μύκονο 117,

– Στο Κρανίδι Αργολίδας 101,

– Στην Κέρκυρα 74,

– Στην Πάρο 55,

– Στην Τζια 40,

– Στις Σπέτσες 38.

 

Η λίστα των υπεράκτιων εταιριών με ιδιοκτησία ακινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη των 425, που καταγράφονται παραπάνω, με αποτέλεσμα η απώλεια εσόδων είναι πολύ μεγάλη για το ελληνικό δημόσιο. Για αυτό το λόγο, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στον πενταπλασιασμό του φόρου, από το 3% στο 15%.

 

Στο υπουργείο οικονομικών εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα οδηγήσουν πολλούς εξ αυτών των ιδιοκτητών να «επιστρέψουν» τα ακίνητα σε Έλληνες φορολογικούς υπόχρεους, είτε φυσικά, είτε νομικά πρόσωπα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι

 

– με φόρο 15%

– και με δεδομένο ότι στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές, όπου βρίσκονται αυτά τα ακίνητα, οι αντικειμενικές είναι κοντά στις αγοραίες τιμές, ή θα τις πλησιάσουν λόγω της επικείμενης αύξησής τους,

 

μέσα σε περίπου έξι με επτά χρόνια, η offshore θα έχει καταβάλει σε φόρο την αξία του ακινήτου !

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε