Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Λιαστή ντομάτα που σπέρνει ηπατίτιδα

Λιαστή ντομάτα που σπέρνει ηπατίτιδα

Καθυσηχαστικός ο ΕΦΕΤ. Σε συναγερμό όλες οι υπηρεσίες μετά απο ειδοποιήσεις της Ε.Ε. για επιδημία ηπατίτιδας Α  σε ευρωπαίους πολίτες, που οφείλεται σε κατανάλωση λιαστής ντομάτας, εισαγόμενης απο την Τουρκία.

Η τουρκική εταιρεία «Αλώνια» είχε διανείμει στις ευρωπαϊκές αγορές το προϊόν. Οι ακατάλληλες συσκευασίες αρχικά πέρασαν το ευρωπαϊκό «δίχτυ» ελέγχου, αφού το προϊόν είχε διακινηθεί απο τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο. 
Οι γαλλικές αρχές τέθηκαν αμέσως σε επιφυλακή βλέποντας την ύπαρξη κρουσμάτων ηπατίτιδας Α.
Τα πρώτα ιατρικά στοιχεία έδειξαν ότι 55 Γάλλοι προσβλήθηκαν και 27 νόσησαν.
Στην Ελλάδα, όπου το 98% των εισαγωγών λιαστής ντομάτας γίνεται από την Τουρκία, κινητοποιήθηκαν αμέσως οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας αναζητώντας σε όλα τα νοσοκομεία ανάλογα κρούσματα.
Μιλώντας στο Newsit ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ δήλωσε οτι μέχρι στιγμής έχει εξεταστεί το 95% των δειγμάτων και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Το ίδιο έχει συμβεί και σε Γαλλία και Ολλανδία.

Ακούστε εδώ τη δήλωση του προέδρου του ΕΦΕΤ

Οι μέχρι τώρα έρευνες έδειξαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι εξετάσεις που έγιναν από το ερευνητικό κέντρο της Πάτρας ήταν αρνητικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι συνεχίζονται. Ηδη έχουν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες απο την αγορά, ενώ τα αρμόδια συνεργεία ελέγχου συνεχίζουν τις έρευνες.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας ζήτησε εκ νέου με επείγον σήμα που έστειλε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας να το ενημερώσουν για τις περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν συμπτώματα ηπατίτιδας Α.
Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη του συκωτιού. Ο ιός που την προκαλεί εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του πεπτικού σωλήνα και μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν δεν παίρνονται προφυλάξεις υγιεινής. Δηλαδή το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Κατά καιρούς έχουν σημειωθεί επιδημίες ηπατίτιδας που οφείλονται σε μολυσμένες τροφές.
Η εκδήλωσή της γίνεται με πυρετό, γενική σωματική καταβολή, απώλεια της όρεξης, ναυτία, κοιλιακά ενοχλήματα, τα σκουρόχρωμα ούρα και ίκτερο. Η κατάσταση του ασθενούς μπορεί να επιβαρυνθεί όταν έχει ξεπεράσει το 50ό έτος της ηλικίας του.
Οι περισσότεροι ενήλικες εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα, ενώ τα παιδιά περνούν τη λοίμωξη χωρίς να έχουν όλες τις κλινικές ενδείξεις. Το βασικό αίτιο εμφάνισης της νόσου είναι οι κακές συνθήκες υγιεινής.

Ακούστε τη σχετική δήλωση του χημικού Νίκου Κατσαρού

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε