Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Λιγότεροι Ελληνες ταξίδεψαν τις γιορτές

Λιγότεροι Ελληνες ταξίδεψαν τις γιορτές

Μεγάλη η μείωση στην τουριστική κίνηση των Ελλήνων -τόσο σε δημοφιλείς προορισμούς στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό- την περίοδο των γιορτών .

Σύμφωνα με εκπροσώπους τουριστικών γραφείων, οι μειώσεις αφορούν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, που αποτελούν και τη βασική πελατεία των εν λόγω γραφείων.

Οπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χριστόφορος Μουζάκης, υπεύθυνος οργανωμένων εκδρομών στην Ευρώπη, τα ταξίδια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς σημείωσαν φέτος πτώση της τάξης του 45-50% και αντίστοιχα 25% για το εσωτερικό της χώρας.Ο ίδιος προσθέτει ότι χτυπήθηκαν κυρίως οι εκδρομείς των 400, 500, 700 ευρώ, που ταξίδευαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. “Συγχρόνως επηρεάστηκαν αρνητικά τα νεαρά ζευγάρια, αλλά και οι οικογένειες, γεγονός που αποδεικνύει ότι αιτία ήταν η οικονομική κρίση” συμπληρώνει. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κύριο Μουζάκη, δεν επηρεάστηκαν οι πιο ακριβοί προορισμοί, όπως οι ΗΠΑ, που όμως εκ των πραγμάτων έχουν μειωμένο αριθμό αποδεκτών, καθώς αφορούν υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη σχεδόν εξαφανίστηκαν από την τουριστική αγορά οι οργανωμένες εκδρομές συλλόγων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παρατηρεί ακόμα ότι “έχει πέσει στο εξωτερικό η αξιοπιστία μας και οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες αρνούνται να μας κάνουν κρατήσεις με πίστωση, ζητώντας cash”.

Οπως αναφέρει η Ρούλα Κρεζία, που δραστηριοποιείται κυρίως στην έκδοση εισιτηρίων και στο κλείσιμο ξενοδοχείων, η μείωση στην έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων αφορούσε και τους λεγόμενους φθηνούς προορισμούς του εξωτερικού όπως η Πράγα, η Βιέννη και η Βουδαπέστη, οπου τα ξενοδοχεία προσέφεραν μειωμένες τιμές.

Η ίδια επισημαίνει οτι φέτος οι Ελληνες προτίμησαν να κλείσουν μόνοι τους τα ταξίδια τους μέσω internet, γεγονός που το αποδίδει και στο ότι “στις φετεινές γιορτές ταξίδεψε, ως επί το πλείστον, ένας κόσμος ηλικιακού επιπέδου 30-45 ετών -όχι οικογενειάρχες- κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν γνώση και του διαδικτύου και ξένων γλωσσών και αναφορικά με την Ευρώπη δεν έχουν λόγο να προτιμήσουν τα οργανωμένα ταξίδια”.

Συγχρόνως αναφέρει ότι την περίοδο των γιορτών δεν δούλεψαν καλά ούτε οι γνωστοί ελληνικοί προορισμοί (Ζαγοροχώρια,Πήλιο,Καρπενήσι) ενώ καλύτερα πήγαν οι κοντινοί προορισμοί, όπως Ναύπλιο, Λουτράκι κ.α. Επίσης, σημειώνει ότι σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια καλή ανταπόκριση είχαν προορισμοί όπως η Κωνσταντινούπολη,η Συρία,η Ιορδανία και η Ιερουσαλήμ, που θεωρούνται φθηνοί προορισμοί, όπου κανείς μπορεί να συνδυάσει το ταξίδι με φθηνές αγορές, καθώς και το Μπάνσκο της Βουλγαρίας, όπου είναι πιο φθηνά από τα χιονοδρομικά κέντρα, της Ελλάδας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε