Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Λογιστές με πισίνες πλούτισαν ζημιώνοντας το ΙΚΑ εκατομμύρια ευρώ

Λογιστές με πισίνες πλούτισαν ζημιώνοντας το ΙΚΑ εκατομμύρια ευρώ

Μόνο για το ένα έτος το ΙΚΑ ζημιώθηκε 411.000 ευρώ, την ώρα που τα ταμεία στενάζουν.

Τρεις λογιστές-«επιχειρηματίες», εκ των οποίων ένας με βίλα και πισίνες στην Εκάλη, όπως επεσήμαιναν αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, είχαν βρει τα τρωτά σημεία του συστήματος του ΙΚΑ καταφέρνοντας να μην αποδίδουν οι ιδιοκτήτες εταιρειών τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους.

Σχηματίστηκε δικογραφία για τους τρεις άνδρες ηλικίας, 47, 44 και 33 χρόνων, με την οποία κατηγορούνται για για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. 

Ο τρόπος της απάτης, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, ήταν απλός. Οι κατηγορούμενοι «έχτιζαν» εταιρείες με σκοπό την πτώχευσή τους. Στις εταιρείες που είχαν πτωχεύσει ασφάλιζαν εργαζόμενους άλλων εταιρειών μη αποδίδοντας βέβαια τις ασφαλιστικές εισφορές. «Για παράδειγμα ένας επιχειρηματίας που έπρεπε να καταβάλει 10.000 ευρώ εισφορές εργαζομένων του στο ΙΚΑ, έδινε 1.000 ευρώ στους κατηγορουμένους μη αποδίδοντας τις πραγματικές εισφορές» υποστηρίζει αξιωματικός της αρμόδιας υπηρεσίας. 

Στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαβιβάστηκε από το ΙΚΑ καταγγελία για οικονομική απάτη σε βάρος του Ασφαλιστικού Οργανισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η οικονομική ζημία που υπέστη το ΙΚΑ, ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. 

Στο πλαίσιο διερεύνησης και μετά από ψηφιακό έλεγχο, που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι κατασκευαστική εταιρεία, παρόλο που κήρυξε πτώχευση, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, από τις 30-1-2006, συνέχισε να υποβάλλει μέσω διαδικτύου, έως και τις 12-11-2009, Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) για τα 197 άτομα, που υποτίθεται ότι εργάζονταν σ’ αυτήν, χωρίς όμως να πληρώνει τις αντίστοιχες εισφορές, ως όφειλε, στον Ασφαλιστικό Φορέα (ΙΚΑ). Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν ψηφιακή ανάλυση και διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το σύνολο των 197 υπαλλήλων, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα εργάζονταν σε διάφορες άλλες εμπορικές εταιρείες. Στην πορεία της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) από την πτωχεύσασα εταιρεία στάλθηκαν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, προς το ΙΚΑ, ενώ κατά τη ψηφιακή ανάλυση, προέκυψαν 11 ηλεκτρονικά ίχνη, τα οποία αντιστοιχούν στα λογιστικά γραφεία των τριών κατηγορουμένων. 

Σε νόμιμη έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα επίμαχα λογιστικά γραφεία, κατασχέθηκαν 10 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και έντυπο υλικό που αποδεικνύει την παράνομη δράση των κατηγορουμένων. Η οικονομική ζημία που διαπιστωμένα έχει υποστεί το ΙΚΑ από τη δραστηριότητα των τριών κατηγορουμένων και μόνο για χρονικό διάστημα 12 μηνών, ανέρχεται 411.000 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αποδοχές, λόγω της πλασματικής ασφάλισης των υπαλλήλων. 

Σε εξέλιξη είναι, από αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ, η πλήρης διερεύνηση και καταγραφή της συνολικής ζημιάς, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε