weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Λουκέτα και τσουχτερά πρόστιμα για τα πρατήρια με «πειραγμένες» αντλίες

Λουκέτα και τσουχτερά πρόστιμα για τα πρατήρια με «πειραγμένες» αντλίες

Με το νέο πλαίσιο προβλέπεται ότι με την πρώτη φορά που θα συλληφθεί πρατηριούχος όχι μόνο να έχει εγκαταστήσει μηχανισμό, αλλά ακόμα και αν διαπιστωθεί από τους ελεγκτές ότι έχει πειράξει τα καλώδια της αντλίας χωρίς να υπάρχει μηχανισμός, επιβάλλεται πρόστιμο που είναι το διπλάσιο του ποσοστού κλοπής δίνεται η εντολή στην αρχή που έχει εκδώσει την άδειά του να ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης άδειας και προβλέπεται και ποινική δίωξη που είναι μέχρι 5 χρόνια φυλακή. Παράλληλα προβλέπεται ποινή και για τον εγκαταστάτη του συστήματος.

  Ζητήθηκε η συμβολή του Πολυτεχνείου για να εντοπιστεί το πως δουλεύει ένα τέτοιο σύστημα – καθώς δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός του-  και ζητήθηκε η συνδρομή του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που σύντομα θα εφοδιάσει τους ελεγκτές με ειδικό μηχανισμό που εντοπίζει τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από το συγκεκριμένο σύστημα.

Aπό ελέγχους που είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εντοπιστεί 14 πειραγμένες αντλίες.
Oπως ανέφεραν από το υπουργείο, το σύστημα αυτό κινείται στα όρια που δρα η μαφία. Οπως κατήγγειλε μάλιστα ο γ.γ. του υπουργείου, υπάλληλοι δέχθηκαν ακόμη και απειλές.

‘Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας, δεν έχουν εντοπιστεί εναρμονισμένες πρακτικές στη διαμόρφωση των τιμών και δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος επιβολής πλαφόν όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι σήμερα, η ελάχιστη τιμή της αμόλυβδης στην Αττική διαμορφώνεται στο 1,498 ευρώ το λίτρο, η μέγιστη στο 1,697 ευρώ το λίτρο, και ο μέσος όρος είναι στο 1,566 ευρώ το λίτρο όταν από την πανελλαδική μέτρηση προκύπτει ότι η ελάχιστη τιμή είναι 1,494 ευρώ το λίτρο, η μέγιστη 1,8 ευρώ το λίτρο και ο μέσος όρος 1,591 ευρώ το λίτρο.

Η περιφέρεια Κρήτης αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά πρωταθλητής της ακρίβειας στα υγρά καύσιμα με ελάχιστη τιμή να ξεκινάει από 1,597 ευρώ το λίτρο, μέγιστη τιμή το 1,8 ευρώ το λίτρο και μέσο όρο το 1,680 ευρώ το λίτρο.

Ειδικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε Κρήτη (μαζί με την Κεφαλονιά) που είναι οι ακριβότερες περιοχές κυρίως εξαιτίας του ότι δεν υπάρχουν οι αποθηκευτικοί χώροι που απαιτούνται το υπουργείο περιμένει ένα νέο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αφορά μόνο την επίλυση του προβλήματος που παρουσιάζεται στην Κρήτη.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 9η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τα ακριβότερα υγρά καύσιμα εάν δεν συνυπολογιστούν οι φόροι στην τιμή και ανεβαίνει στην πρώτη θέση με τους φόρους μια και το ποσοστό των φόρων είναι κοντά στο ένα ευρώ στην τιμή του λίτρου.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του υπουργείου για τη μείωση των τιμών στην αγορά αλλά και για την πάταξη της εξαπάτησης των καταναλωτών προωθείται η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια.

Ήδη το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε περίπου 2.000 πρατήρια αλλά επειδή το κόστος είναι υψηλό – περίπου 12000 με 13000 ευρώ – γίνονται προσπάθειες να χρηματοδοτηθεί μέρος ή το σύνολο της επένδυσης από τα ανεξάρτητα πρατήρια (μικροβενζινάδικα).

Ο υφυπουργός είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ενδοκυβερνητική διαβούλευση για το θέμα αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα θα υπάρξει λύση για το θέμα αυτό καθώς ήδη έχει αρχίσει και τρέχει ο χρόνος που προβλέπει η νομοθεσία για την εγκατάσταση του συστήματος και θα πρέπει να υπάρξουν, ταχύτατα, σχετικές αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ομοσπονδία Βενζινοπωλών στο Newsit: «Γνωρίζουμε 70 πρατηριούχους που κλέβουν στην βενζίνη»

Ηλεκτρονική απάτη στα βενζινάδικα – Πληρώνουμε αέρα αντί βενζίνη – Ατιμώρητοι οι παραβάτες

#TAGS MM