Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μ.Σουλτς: «Υπάρχει πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα»

REUTERS
REUTERS

Μία Σένγκεν «υπό όρους» δεν αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση, λέει ο Μ.Σουλτς

Πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, όπως και στη μεθόριο των υπόλοιπων μεσογειακών κρατών της ΕΕ, διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουτλτς, απορρίπτοντας όμως τις εισηγήσεις για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της Σένγκεν.

Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επιρρίπτει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες στην (προεκλογική) πρόταση Σαρκοζί -που έτυχε στήριξης από το Βερολίνο- για δυνατότητα προσωρινής αναστολής της Σένγκεν.

Σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse, ο Σουλτς αναφέρει πως «στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας υπάρχει πρόβλημα, και το ίδιο ισχύει και στα σύνορα των μεσογειακών κρατών», εκτιμώντας ωστόσο ότι οι περιπολίες σκαφών της Frontex «δεν βοηθούν και πολύ».

Ο Σουλτς επιτίθεται όμως στην, προεκλογικού χαρακτήρα όπως αφήνει να εννοηθεί, εισήγηση Σαρκοζί για αλλαγές στη Σένγκεν. «Ούτε η γερμανική ούτε η γαλλική πλευρά έχουν καταθέσει προτάσεις σχετικώς με συνοριακούς ελέγχους» σημειώνει, αναφερόμενος στην κοινή επιστολή των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την δανική προεδρία της για δυνατότητα επαναφοράς των ελέγχων για διάστημα 30 ημερών και μόνο με την απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης εμφανίζεται, επιπλέον, πεπεισμένος ότι «για τις περίεργες απόψεις περί ελέγχων στα εθνικά σύνορα δεν θα υπάρξει πλειοψηφία ούτε στο επίπεδο του Συμβουλίου Υπουργών, ούτε στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου», τονίζοντας πως για να κλείσουν τα σύνορα χρειάζεται ομοφωνία στο συμβούλιο υπουργών.

Ο Μάρτιν Σουλτς αναγνωρίζει πάντως το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, υποστηρίζει ότι πρέπει να λυθεί πριν φθάσει στην Ευρώπη και προτείνει να δοθεί βοήθεια στα ενδιάμεσα κράτη, κυρίως σε αυτά της Βόρειας Αφρικής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε