Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μάστιγα οι κακοπληρωτές ενοικίων – Ενοικαστές αφήνουν απλήρωτους μέχρι και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ – Γεμάτα τα δικαστήρια

Μάστιγα οι κακοπληρωτές ενοικίων – Ενοικαστές αφήνουν απλήρωτους μέχρι και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ – Γεμάτα τα δικαστήρια

– Κυνηγούν ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων για οφειλές ενοικίων έως ενός έτους
– “Συνωστισμός” στα δικαστήρια από ανάλογες υποθέσεις και για τις κατοικίες
– Παρατηρείται μείωση τιμών 10% στις αγοραπωλησίες
– “Φεύγουν” νύχτα οι ενοικιαστές για να μην πληρώνουν

Διαστάσεις μάστιγας φαίνεται ότι έχει πάρει τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο των κακοπληρωτών ενοικιαστών επαγγελματικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. Τα πινάκια των δικαστηρίων είναι καθημερινά φορτωμένα με δεκάδες υποθέσεις ιδιοκτητών, που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για οφειλές μηνών ή και άνω του ενός έτους!

“Σε καθημερινή βάση, τα πινάκια του Μονομελούς Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου είναι συνολικά φορτωμένα με περίπου 120-140 υποθέσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως εμπορικά καταστήματα και δευτερευόντως γραφεία”, επισημαίνει στο NewsIt ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείου Ελλάδος (ΕΝΙΑΘ), Κωνσταντίνος Χαϊδούτης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο NewsIt, χτες εμφανίστηκε ιδιοκτήτης που ενοικιαστής του όφειλε συνολικά 18 μισθώματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όπως καταγγέλει μαζεύουν τον οικιακό ή επαγγελματικό εξοπλισμό και εξαφανίζονται μέσα στη νύχτα για να μην πληρώνουν.

Ακούστε τη δήλωση του Κωνσταντίνου Χαϊδούτη στο NewsIt:

“Αρχικά, οι ιδιοκτήτες πάγωσαν τα ενοίκια, λόγω της κρίσης. Σε δεύτερη φάση αναγκάστηκαν να μειώσουν το ήδη παγωμένο μίσθωμα. Και μετά, φτάσαμε στο σημείο που ο ενοικιαστής δεν τούς πλήρωνε καθόλου, με το επιχείρημα ότι “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”. Πολλοί ενοικιαστές σηκώθηκαν και έφυγαν νύχτα και οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν να κυνηγάνε έναν Φαντομά. Οι περιπτώσεις αυτές αυξάνονται διαρκώς”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαϊδούτης. Εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί αυτό από τα δεκάδες εμπορικά καταστήματα κατά μήκος των εμπορικών οδών, που έχουν αναρτήσει ενοικιαστήρια, αλλά παραμένουν επί μήνες ανοίκιαστα.

Εκτός από τα οφειλόμενα ενοίκια αφήνουν πίσω τους και απλήρωτους λογαριασμούς κοινωφελών οργανισμών και κοινόχρηστα. Παράλληλα κακοπληρωτές υπάρχουν και στις κατοικίες, αν και εκεί το φαινόμενο έχει πολύ μικρότερες διαστάσεις.

Στην κατοικία, τα οφειλόμενα ενοίκια δεν υπερβαίνουν συνήθως τους τρεις ή τέσσερις μήνες, καθώς οι πολίτες κάνουν ό,τι μπορούν για να “κόψουν” από αλλού, προκειμένου να διατηρήσουν τη στέγη τους.

Στο μεταξύ, ανεκτέλεστη παραμένει μία στις δύο οικοδομικές άδειες, που έχουν εκδοθεί πανελλαδικά, όπως επανέλαβε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, σύμφωνα με τον οποίο σημειώνεται πολύ μεγάλη πτώση τόσο στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όσο και στον οικοδομικό τομέα.

Κατά τον ίδιο, στις ελάχιστες δικαιοπραξίες που διεκπεραιώνονται, οι τιμές των αγοραπωλησιών ακινήτων είναι πλέον μειωμένες κατά περίπου 10%.

“Παρατηρούμε μια πολύ μεγάλη διστακτικότητα στην αγορά ακινήτων, που πάει για περαιτέρω επιδείνωση”, σημειώνει, ενώ προσθέτει ότι “δεν νοείται επανεκκίνηση της ανάπτυξης και της οικονομίας χωρίς την οικοδομή, που είναι κορυφαίος αιμοδότης της».

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, τα δημοσιονομικά και άλλα μέτρα, που υιοθετήθηκαν το 2010 για τα ακίνητα, με κυριότερο τον ουσιαστικό δεκαπλασιασμό των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), κληρνομιάς και γονικής παροχής, ήταν εξοντωτικά.

Με τα μέτρα αυτά, αλλά και με τις νέες ρυθμίσεις, που προβλέπουν ακόμη και ποινές κάθειρξης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν οφειλές π.χ., από ΦΑΠ, η κατοχή ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας οδηγείται σε πλήρη “ποινικοποίηση”, συνεχίζει ο κ. Παραδιάς.

“Εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι σε ΦΑΠ από όλη τη χώρα, οι οποίοι θα πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που θα αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν τους φόρους που άρχισαν να βεβαιώνονται αυτόματα στο όνομά τους. Έτσι, σε λίγο τα ακίνητα θα αρχίσουν να περνούν στα χέρια όσων έχουν χρήματα και μπορούν να αντέξουν την εξοντωτική φορολογία, ή τη δημιουργία εταιρειών”, συμπληρώνει και προειδοποιεί ότι η ήδη εξαγγελθείσα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που σε πολλές περιοχές θα τις οδηγήσει πάνω από τις πραγματικές αξίες, θα γονατίσει την αγορά.

Αυτά που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είναι:

– Να μειωθούν σε ρεαλιστικό επίπεδο τα φορολογικά βάρη στην ιδιοκτησία ακινήτων.

– Να τεθεί τέρμα στην απαράδεκτη ομηρεία τουλάχιστον 70.000 επαγγελματιών από όλη τη χώρα και να ισχύσει για αυτούς, σε σχέση με τη φορολογική περαίωση, ό,τι και για όλους τους φορολογούμενους, με τους ίδιους όρους.

– Να απλοποιηθεί το σύστημα του ενεργειακού πιστοποιητικού, που είναι αδικαιολόγητα χρονοβόρο, υπεργραφειοκρατικό και ανασταλτικό για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου, καθώς για την έκδοση ενός και μόνο πιστοποιητικού εφαρμόζεται λογισμικό, που απαιτεί έως και 17 διαφορετικά δικαιολογητικά!.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε