Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Μαύρη” θλίψη από την πετρελαιοκηλίδα και την πίσσα στη Γλυφάδα – Αγώνας δρόμου για να μη “βγει” στη Βούλα

– Εφιαλτική για δεύτερη μέρα η κατάσταση στην παραλία της Γλυφάδας
– Μαυρισμένες από πετρελαιοκηλίδα και την πίσσα οι ακτές
– Έκκληση στους πολίτες να μην μπαίνουν στη θάλασσα
– Κομμάτια από την πετρελαιοκηλίδα εντοπίστηκαν και ανοιχτά της Βούλας
– Αυτοψία Κουρουμπλή στη Σαλαμίνα
– Στις 12:00 πάει στο Ελληνικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από τη Σαλαμίνα στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή κι από εκεί στον Άλιμο, τον Άγιο Κοσμά, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα. Κομμάτια από την πετρελαιοκηλίδα “βάφουν” κατάμαυρη την παραλιακή.

Το μαζούτ απειλεί πλέον και τη Βούλα, αφού εντοπίστηκε ρύπανση στα ανοιχτά της χερσονήσου του ΠΙΚΠΑ.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης (13.09.2017) όταν η πίσσα μαύρισε τα πάντα, τα συνεργεία του δήμου Γλυφάδας δίνουν τιτάνια μάχη να περιορίσουν, όσο μπορούν, την καταστροφή.

Πετρελαιοκηλίδα - Γλυφάδα

Το πρωί της Πέμπτης (14.09.2017) ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής μαζί τον υφυπουργό του Νεκτάριο Σαντορινιό και τον αρχηγό του Λιμενικού κάνουν αυτοψία στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.

Το σημείο, ανοιχτά της Σαλαμίνας, όπου τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» και ξεκίνησε η διαρροή πετρελαίου.

Από τη διαρροή 2.500 τόνων πετρελαίου, μεγάλα κομμάτια πετρελαιοκηλίδων και πίσσας έχουν «μαυρίσει» όλο το παραλιακό μέτωπο!

Εικόνες θλίψης

Για δεύτερη μέρα, η εικόνα που αντικρίζει κανείς στην παραλία στη Γλυφάδα, που μέχρι πριν μερικές μέρες είχε Γαλάζια σημαία και έσφυζε από ζωή, είναι οδυνηρή.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, μόνο από την παραλία του Ζέρβα αντλήθηκαν 28 τόνοι πετρελαίου!

Πετρελαιοκηλίδα

Στην παραλία της Γλυφάδας, η άμμος κατάμαυρη από την πίσσα. Συνεργεία παντού προσπαθούν να καθαρίσουν. Η δυσοσμία έντονη, η κατάσταση αποπνικτική.

Παντού μυρίζει πετρέλαιο. Παντού “μυρίζει” καταστροφή.

Όχι μόνο για εκείνους που δεν μπορούν πια να χαρούν τη θάλασσα. Κυρίως για εκείνους που ζουν από αυτή.

Για τους ψαράδες που βλέπουν τα ψάρια να επιπλέουν κατάμαυρα στα ανοιχτά. Για τους καταστηματάρχες που βλέπουν τα μαγαζιά τους άδεια γιατί κανείς δεν μπορεί να αντέξει τη μυρωδιά.

Η καταστροφή είναι οικολογική και είναι και οικονομική.

«Ήρθα και είδα αυτό»

Το πρωί της Πέμπτης (14.09.2017) βρέθηκε στην παραλία της Γλυφάδας ο κ. Νίκος. Ένας Έλληνας που ζει στις ΗΠΑ και ήρθε στην πατρίδα για διακοπές.

Έφτασε στην Αθήνα μόλις χθες. «Ήρθα να κάνω μπάνιο σήμερα και είδα αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ άσχημο αυτό που συμβαίνει», λέει στο newsit.gr.

Ένας άλλος πολίτης που μένει στη Γλυφάδα συνήθιζε καθημερινά να πηγαίνει στην παραλία για περπάτημα. Το έκανε και σήμερα, ίσως και για να δει με τα μάτια του τι συμβαίνει.

Και σήμερα, ο δήμος Γλυφάδας ενημερώνει τους πολίτες πως δεν μπορούν να κολυμπήσουν και τους καλεί να μην πηγαίνουν στην παραλία.

Γλυφάδα

Από την πρώτη στιγμή, τοποθέτησε κορδέλες κατά μήκος της παραλίας για να μην μπορεί να περάσει κανείς.

Αγώνας δρόμου στη Βούλα

Η καταστροφή ξεκίνησε από τα ανοιχτά της Σαλαμίνας και από το βράδυ της Τετάρτης (13.09.2017) έφτασε ως τη Βούλα!

Κηλίδα έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, 3,2 μίλια ανοιχτά της Χερσονήσου του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα εντοπίστηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Άμεσα, ο δήμος Βούλας – Βουλιαγμένης – Βάρκιζας κινητοποιήθηκε και νοίκιασε 3000 μέτρα πλωτών φραγμάτων για να εμποδίσει την πετρελαιοκηλίδα να φτάσει στις ακτές.

Αισιοδοξία πως δεν θα φτάσει στις ακτές

Από πολύ νωρίς ξεκίνησε η προετοιμασία για την τοποθέτηση του πλωτού αντιρρυπαντικού φράγματος, μήκους 3 χιλιομέτρων, ώστε να μη φτάσουν στην ακτή τα κομμάτια από την πετρελαιοκηλίδα και την πίσσα που έχουν εντοπιστει στ’ ανοιχτά! Πετρελαιοκηλίδα - Βούλα

«Ξεκινήσαμε εδώ και 12 ώρες τις προετοιμασίες για να μπορέσουμε να στήσουμε το φράγμα και να προστατεύσουμε τις ακτές απο εδω μεχρι το καβούρι», δηλωσε στο Newsit.gr, ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντελος.

«Πιστεύω πως θα προλάβουμε την κατάσταση και δεν θα κινδυνέψουν άλλες παραλίες», πρόσθεσε.

Δείτε τι δήλωσε

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις