weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στη μισή Ελλάδα – Βροχές την Κυριακή

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στη μισή Ελλάδα – Βροχές την Κυριακή
/files/Image/17-12-10/kakokairia_xionia.jpg

Τα χιόνια έχουν σκεπάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, και οι θερμοκρασίες στην περισσότερη Ελλάδα είναι υπό του μηδενός με αποτέλεσμα να δημιουργείται επικίνδυνος παγετός.

Πού χρειάζονται αλυσίδες- Ποίοι δρόμοι είναι κλειστοί

Κλειστές είναι οι επαρχιακές οδοί Κέχρου – Χλόης και Σάντας – Κέχρου.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Δράμας-Σιδηρόνερου, από το 7ο χμ και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της περιοχής Σιδηρόνερου.
Στην Καβάλα, μόνο με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στις επαρχιακές οδούς από Χρυσούπολη προς Ζαρκαδιά, Σκοπού, Κεχροκάμπου, Λεκάνης, Πλαταμώνα, Δύσβατο και Μακρυχώρι. Αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ορεστιάδας.

Στη Ροδόπη, μόνο με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στις επαρχιακές οδούς Σμιγάδα – Αν. Βύρσινη, Κάτω Βύρσινης – Κόβαλου, Κάρδαμου – Κύμης, Δαρμένης – Ραγάδας, Καλλυντηρίου – Άνω Βύρσινης, Δρύμης – Κάτω Δροσίνης – Δρανιάς – Άνω Καρδάμου – Κάτω Καρδάμου – Κύμης – Οργάνης – Σμιγάδας – Μυρτίσκης – Άνω Βρυσίνης – Κόβαλου – Ραγάδας – Εσοχής – Άρδειας – Σαρακηνής.

Στην Κεντρική Μακεδονία, μόνο με αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς από τη Νάουσα ως τα 3/5 Πηγάδια – από το 3ο χλμ. έως το Χιονοδρομικό Κέντρο – και από τη Νάουσα στο Σέλι από το 3ο χλμ. έως το Χιονοδρομικό Κέντρο. Επίσης στις επαρχιακές οδούς από Βέροια ως Κοζάνη μέσω Καστανιάς, ως το Σέλι και ως το Δασκί.

Στο Κιλκίς μόνο με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Γρίβας – Λιβαδιών, στην Ειδομένης – Χαμηλού – Φανός – Σκρά – Κούπα και στην Ελληνικού – Ριζάνα.

Στην Πέλλα μόνο με αλυσίδες από την Άρνισσα ως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Μόνο με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα από την Καστοριά ως τη Φλώρινα ,από το 18ο έως το 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου), από την Καστοριά ως το Αμύνταιο, από το 25ο έως το 35ο χλμ. Καθώς και σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο.
Μόνο με αλυσίδες κινούνται επίσης τα οχήματα σε όλη τη Φλώρινα. Στην Κοζάνη αλυσίδες χρειάζονται για την μετακίνηση των οχημάτων από την Πτολεμαΐδα ως τη Βλάστη.

Στη Θεσσαλία μόνο με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα από το Μουζάκι ως την Πετρίλου, ως την Άρτα, ως τη λίμνη Πλαστήρα, ως το Καρπενήσι, ως το Φράγμα Πλαστήρα. Επίσης από την Καρδίτσα ως την Ιερά Μονής Κορώνης, από την Καρδίτσα ως τη λίμνη Σμοκόβου και σε όλο το ορεινό δίκτυο.

Στο νομό Λάρισας μόνο με αλυσίδες τα οχήματα σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, ενώ στη Στερεά μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφοριά στις επαρχιακές οδούς Αναλήψεως – Κυριακίου, Αγ. Τριάδας – Αγ. Άννας, Αράχωβας – Παρνασσού _ Επτάλοφου και Αγ. Άννας – Κυριακίου.

Στο νομό Ευρυτανίας μόνο με αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, Καρπενησίου – Στενώματος, Καρπενησίου – Σελλών – Αγ. Βλαχέρνας, Καρπενησίου – Δόμνιτσας , Καρπενησίου – Φουρνά, Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δόμνιτσας.

Στο νομό Φθιώτιδας μόνο με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στις επαρχιακές οδούς από την Αμφίκλεια μέχρι το χιονοδρομικό της Φτερόλακας, Καπνοχωρίου-Λύχνου-Μεσοχωρίου-Περιστερίου και Πύργου –Καστανιάς-Δάφνης.

Στην Πελοπόννησο, μόνο με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Πούντας, Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας και Περιστέρας ως το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Ακόμη μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 29ο έως το 42ο χλμ.

Σημειώνεται ότι η πόλη της Σάμου και ο οικισμός Αγίου Κωνσταντίνου, παραμένει με απόφαση του οικείου Νομάρχη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συμβουλές για παγωμένους δρόμους σε πεζούς και οδηγούς

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνει στους πεζούς:

-Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
-Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
-Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Παράλληλα, οι οδηγοί:

-Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.). -Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
-Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν.
-Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
-Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
-Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
-Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
-Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδαιίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
-Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
-Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
-Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
-Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

– Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:

-Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
-Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.
-Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
-Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.

Διαβάστε τον καιρό για την περίοδο των Χριστουγέννων

 

#TAGS MM