Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Με δύο “ναι” και ένα “ερωτηματικό” … περνάει το Μεσοπρόθεσμο

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Είτε με το… μαχαίρι στον κρόταφο, όπως είπε η Βάσω Παπανδρέου, είτε λόγω εκτάκτου ανάγκης που επικαλέστηκε ο κ. Ρομπόπουλος, ακόμη και με τις ενστάσεις που λέει ο κ. Κουρουμπλής ότι έχει, αλλά χωρίς να λέει όχι

φαίνεται ότι οι “απώλειες” περιορίζονται σε ένα… ερωτηματικό, αυτό που μπαίνει πλάι στη στάση που θα κρατήσει ο κ. Αθανασιάδης, ο οποίος λέει ότι επιμένει.

Οι τελευταίες δηλώσεις των κυρίων Ρομπόπουλου και Κουρουμπλή λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία:
Ρομπόπουλος: “Εγώ πάνω από την εθνική μου αξιοπρέπεια, βάζω το δημόσιο συμφέρον”
Κουρουμπλής:”Θα μιλήσω στη Βουλή σε λίγη ώρα…και εκεί θα ακούσετε τι θα πω … Πάντως οι ενστάσεις μου παραμένουν”

Αν ωστόσο απ’ τα μέχρι… προχθές “όχι” αφαιρεθούν τουλάχιστον δύο (Παπανδρέου-Ρομπόπουλος) τότε μάλλον τα “ίσως” και τα “ερωτηματικά” δεν αρκούν από μόνα τους για την καταψήφιση, ειδικά από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν και βουλευτές άλλων κομμάτων που θα πουν το “ναι”, έτσι άφησαν να εννοηθεί τόσο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, όσο και η Έλσα Παπαδημητρίου απ’ τη Ν.Δ. (και όχι μόνο λένε κάποιοι).

Ωστόσο μέχρι και την ύστατη στιγμή τόσο απ’ το Μαξίμου, όσο και απ’ τις Βρυξέλλες οι πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση συνεχίζονται.

Στο εσωτερικό της Κυβέρνησης με τα απανωτά τετ α τετ του υπουργού Οικονομικών με τους βουλευτές που απειλούν να μην ψηφίσουν η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται αισθητά, ενώ υπάρχει πάντα ο φόβος “σιωπηλών ανταρτών” βουλευτών δηλαδή που δεν έχουν βγει με φωνές να δηλώσουν την αντίθεσή τους και χωρίς να το περιμένει κανείς θα καταψηφίσουν.

Έτσι απ’ του Μαξίμου η γραμμή είναι σαφής. Η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου η μη συγκέντρωση δηλαδή του “μαγικού” αριθμού των 151 ψήφων θα σημάνει άμεσα εκλογές, ακόμη πιο πιεστικά κάποιοι θυμίζουν ότι ο
Πρωθυπουργός έχει βάλει “πλαφόν” ακόμη πιο ψηλά στις 153 ψήφους τις οποίες θεωρεί ως το κατώτατο όριο που μπορεί να φτάσει η Κυβέρνηση.

Οι πιέσεις όμως έχουν διπλή κατεύθυνση. Έρχονται και από το εξωτερικό. Ομαδικό ήταν το πυρ απ’ τα στελέχη της Ε.Ε. με άμεσες και έμμεσες απειλές για χρεοκοπία.
Ο Ζ. Μπαρόζο είπε πως η Ελλάδα ζούσε επί χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της και ότι σήμερα η ΕΕ είναι πρόθυμη να τη βοηθήσει και να διορθώσει τις ανισορροπίες, εφόσον βεβαίως και η ίδια η Ελλάδα το επιθυμεί, δηλαδή, αν ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.
“Δεν υπάρχει σχέδιο Β για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας και επομένως η κοινοβουλευτική υποστήριξη του προγράμματος είναι κρίσιμη και απαραίτητη για να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία”, τόνισε χαρακτηριστικά και ο Ο. Ρεν σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι κάλεσε όλους τους Ελληνες πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση αρνητικής ψήφου οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες.

Ο εκβιασμός έστω και με “διπλωματικό” τρόπο είναι κάτι παραπάνω από ωμός, ωστόσο στους διαδρόμους της Βουλής είναι “κοινό μυστικό” ότι το μεσοπρόθεσμο θα περάσει … με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Β. Παπανδρέου: “Ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο με το μαχαίρι στον κρόταφο”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε