Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Με έκτροπα η προσευχή των μουσουλμάνων

(ΦΩΤΟ NEWSIT)
(ΦΩΤΟ NEWSIT)

Ξεπέρασε κάθε όριο η αντίδραση των “αγανακτισμένων” κατοίκων στην πλατεία Αττικής. Βροχή έπεσαν τα αβγά την ώρα που οι μουσουλμάνοι ξεκίνησαν υπό τους ήχους… ροκ την προσευχή τους.

Έτσι τιμούν τις ελληνικές παραδόσεις για φιλοξενία…

Οι μετανάστες στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να υπομένουν τόσο τα τσιφτετέλια και τα άλλα τραγούδια απ’ τα μεγάφωνα όσο και τα αβγά που άρχισαν να καλύπτουν όλο το χώρο για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την προσευχή τους.

Η προσευχή των μουσουλμάνων ξεκίνησε το πρωί στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, στο σταθμό Λαρίσης, στις πλατείες Αττικής και Κουμουνδούρου και σε 11 ακόμη σημεία της Αττικής. 
Στην πλατεία Αττικής συγκεντρώθηκαν δύο ομάδες περίπου 60-70 κατοίκων και μελών ακροδεξιών ομάδων που προσπαθούν να τους εμποδίσουν.

Στην οδό Αριστομένους τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων

Κάτοικοι σε μπαλκόνια, επί της πλατείας, φώναζαν συνθήματα με ελληνικές σημαίες στα χέρια, ενώ κάποιοι είχαν βάλει στο… τέρμα μουσική για να καλύψουν τους ψαλμούς!

Στην οδό Αριστομένους μια οργανωμένη ομάδα ακροδεξιών κατέφτασε φωνάζοντας “ξυπνήστε Έλληνες και διώξτε τους ξένους”.

Λίγο πιο κάτω οι αστυνομικοί υπό τον φόβο επεισοδίων είχαν μπλοκάρει όσους βρίσκονταν μέσα σε ένα καφενείο και δεν τους επέτρεπαν την έξοδο. Οι άνθρωποι αυτοί διαμαρτύρονταν ότι δεν έχουν καμία σχέση με ακροδεξιές ομάδες και απλά θέλουν να πάνε στη δουλειά τους…

Παρά τα ευτράπελα δεκάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Αττικής και περίμεναν υπομονετικά να ξεκινήσει η προσευχή.

Τελικά λίγο μετά τις εννιά οι μουσουλμάνοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν την προσευχή τους και με τη βοήθεια της αστυνομίας κατάφεραν να απομακρυνθούν χωρίς να συμβεί κάτι άλλο.

Αντίθετα στα προπύλαια όπου η συγκέντρωση των μουσουλμάνων ήταν μεγάλη, απουσία εξτρεμιστικών ομάδων, δεν συνέβη το παραμικρό. Όλα κύλησαν ομαλά. Η προσευχή διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ακολούθησε κήρυγμα από τον ιμάμη και λίγο μετά τις οκτώ οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διαλύονται.

Δεκατρείς χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ανοιχτής προσευχής των μουσουλμάνων, σε δώδεκα διαφορετικά σημεία της Αττικής.

 ‘Οπως έγινε γνωστό από τη ΓΑΔΑ, στις εκδηλώσεις των μουσουλμάνων παραβρέθηκαν 4.000 άτομα στο Αιγάλεω, 2.000 του ελληνοαραβικού επιμορφωτικού κέντρου στην οδό Κύπρου στο Μοσχάτο, 500 στα Προπύλαια, 600 στην πλατεία Αττικής, 600 στην πλατεία Κουμουνδούρου, 1.000 στον παλιό Ιππόδρομο στο Φάληρο, 1.000 στη λεωφόρο Καραμανλή στο Μενίδι, 300 στο γήπεδο μπάσκετ της Ελευσίνας, 250 στον Ασπρόπυργο, 1.500 σε παλιό εργοστάσιο στη λεωφόρο Μαρκοπούλου στο Κορωπί, 250 στα Οινόφυτα και 1.000 στο γήπεδο του Ιερόθεου στο Περιστέρι.

Η αστυνομία φοβάται ντόμινο έντασης

Χαρακτηριστικό του κλίματος, που είχε διαμορφωθεί από αργά χθες το βράδυ  το βίντεο που ακολουθεί …

Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ καταφθάνουν και ενισχύσεις από την επαρχία. Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμοστούν χωρίς προβλήματα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

Τι είναι το Κουρμπάν Μπαϊράμ

Πρόκειται για μια από τις δυο σημαντικότερες γιορτές των μουσουλμάνων, τη Γιορτή της Θυσίας. Συμβολίζει τη θυσία του Αβράαμ. Με αφορμή τη γιορτή αυτή, σε χωριά του νομού Ροδόπης και στους μαχαλάδες της Κομοτηνής πρόκειται να αναβιώσει το δρώμενο της καμήλας, έθιμο που πήρε την ονομασία του από την καμήλα που θυσιάζονταν. Η καμήλα θεωρείται ιερό ζώο για τους μουσουλμάνους, γιατί ο προφήτης Μωάμεθ το χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις του.

Νεαροί μεταμφιεσμένοι σε νύφη, γαμπρό και σε διάφορους τύπους που συναντά κάποιος στην καθημερινή ζωή, συνοδεύοντας ένα ομοίωμα καμήλας, τριγυρίζουν στους δρόμους, συνοδεία μουσικής και μαζεύουν φιλοδωρήματα. Το έθιμο αναβιώνει είτε την πρώτη ημέρα του Κουρμπάν Μπαϊράμ είτε τις επόμενες ημέρες της γιορτής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε