Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών στη Β. Ελλάδα λόγω της έντονης βλάστησης

Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών στη Β. Ελλάδα λόγω της έντονης βλάστησης

 Αυξημένο κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς αντιμετωπίζουν το Σέιχ Σου αλλά και οι υπόλοιπες δασικές εκτάσεις της Βόρειας Ελλάδας λόγω της έντονης βλάστησης που ήταν αποτέλεσμα των τελευταίων βροχοπτώσεων.

 «Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και δύσκολη, λόγω των βροχών. Τα χόρτα ξεράθηκαν, οπότε με οποιαδήποτε πυρκαγιά, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Αν δεν γίνει καθαρισμός, κινούμαστε σε μια ωρολογιακή βόμβα», ανέφερε ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Βασίλης Τουλίκας, μιλώντας στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τις δασικές πυρκαγιές, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, κάλεσε τους δήμους να αξιοποιήσουν τις 600.000 ευρώ που ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών για δράσεις δασοπροστασίας. Ωστόσο ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Νίκος Ψαλτόπουλος, επισήμανε ότι σύμφωνα με τους δήμους, τα κονδύλια αυτά δεν έχουν ακόμη διατεθεί ενώ και η Περιφέρεια, κατά τον διευθυντή των Τεχνικών της Έργων, Αλέξανδρο Καϊλή, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατίας, διαδικασιών και έλλειψης χρημάτων.

Ο κ. Τουλίκας απηύθυνε, εξάλλου, έκκληση στους πολίτες να προβούν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους και επισήμανε ότι υπάρχουν στρατόπεδα, μοναστήρια, ιδρύματα και παιδικοί σταθμοί όπου δεν έχουν γίνει καθαρισμοί. Ανέφερε μάλιστα ότι στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, όπου, όπως τόνισε, υπάρχει πληθώρα ιδιωτικών εκτάσεων, σημειώθηκε πριν λίγες μέρες πυρκαγιά που ξεκίνησε από αναμμένο τσιγάρο, επεκτάθηκε στα χόρτα και κατέκαψε αυτοκίνητα.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει ιδίως η περιοχή του Σέιχ Σου είναι εκείνο της τοποθέτησης μελισσιών, η ύπαρξη των οποίων και η διαδικασία του καπνίσματός τους εγκυμονεί κινδύνους έναρξης πυρκαγιάς. «Έχουμε ζητήσει την απομάκρυνσή τους σε επικοινωνία μας με τους παραγωγούς μελιού, ωστόσο τώρα θα ξεκινήσουμε και τις μηνύσεις» τόνισε η αναπληρώτρια δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη επίλυσης των γραφειοκρατικών προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί με αποτέλεσμα να μην έχει παραδοθεί ακόμη στην πυροσβεστική το έργο των καμερών για την παρακολούθηση του περιαστικού δάσους της πόλης, το οποίο ολοκληρώθηκε και έχει εγκατασταθεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε