Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Μειώνονται τα όρια για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η υπουργός Οικονομίας
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ.Κατσέλη

 Άρχισε σήμερα στη βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

 

Στο νομοσχέδιο έγιναν δύο σημαντικές αλλαγές για  να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του από πολίτες που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Οι δύο αλλαγές είναι;

  1. 1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν συνάψει με τράπεζες συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων για επιχειρηματικούς, επαγγελματικούς ή αγροτικούς σκοπούς, δικαιούνται να ζητήσουν από τις τράπεζες την υπαγωγή σε ρύθμιση των συνολικών οφειλών οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά τις 30-6-2007 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
  2. 2. Οφειλέτες, οι οφειλές των οποίων έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1-1-2005 και μέχρι τις 30-6-2007, μπορούν επίσης να υπαχθούν στη ρύθμιση, υπό τον όρο ότι θα αποπληρωθεί μέχρι τις 15-5-2010 ποσό ίσο με το 10% της οφειλής που προκύπτει (χωρίς να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού, για τους οποίους τηρείται χωριστός λογαριασμός).
 
«Οι αλλαγές ευνοούν τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την οικονομική κρίση» δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και την αναθέρμανση της οικονομίας.
 
Πρόκειται για ένα από τα έξι νομοσχέδια που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου ότι θα φέρει στη Βουλή τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
Η σημαντικότερη από τις τροποποιήσεις που έγιναν προβλέπει ότι δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου τα δάνεια που συνήφθησαν τον τελευταίο χρόνο.
 
Επίσης, προβλέπεται ότι εκπίπτει ο οφειλέτης από τη ρύθμιση σε περίπτωση που αποκρύψει στοιχεία βελτίωσης του εισοδήματός του. Είναι δηλαδή υποχρεωτική η ενημέρωση του δικαστηρίου για τυχόν βελτίωση της περιουσιακής του κατάστασης. Εκτός της «εξόδου» από τη ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση για επανένταξη για δύο έτη.
 
Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, θα παραμένουν στη ρύθμιση, αλλά οι τόκοι δεν θα παγώνουν με την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, αλλά με την έκδοση της απόφασης, δηλαδή δύο μήνες αργότερα.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα.

 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε